Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Za masivní úhyn racků na Hodonínsku mohla ptačí chřipka

Masivní úhyn stovky racků chechtavých u rybníka Třetí Zbrod u Mutěnic na Hodonínsku způsobila ptačí chřipka. Potvrdilo to vyšetření Státního veterinárního ústavu v Jihlavě. Pro zjištění konkrétního subtypu onemocnění bude nutná další analýza, řekl dnes mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Vzhledem k tomu, že byla nákaza zjištěna u volně žijících ptáků, nebude SVS přijímat žádná opatření.

„Zatím bylo potvrzeno, že se jednalo o ptačí chřipku, detailnější vyšetření se dělá v Národní referenční laboratoři v Praze. Výsledky by pravděpodobně mohly být do konce týdne," uvedl Vorlíček.

Doplnil, že SVS dostala informaci od kolegů z Francie a Nizozemska, že také v těchto zemích zaznamenali v poslední době hromadné úhyny racků nakažených ptačí chřipkou, což dřív nebylo obvyklé. „Dosud hynuly jiné druhy vodního ptactva, u racků to nebylo obvyklé," doplnil mluvčí.

Vzhledem k tomu, že šlo o volně žijící ptáky, nebude SVS přijímat v okolí rybníka žádná opatření. „Budeme pouze informovat chovatele v této oblasti, že se u volně žijícího ptactva nákaza objevila, a varovat je, aby zamezili kontaktu chované drůbeže s volně žijícími ptáky," řekl Vorlíček.

Ke konkrétním omezením a opatřením by SVS přistoupila až v případě, že by se nákaza objevila v některém z chovů. Asi stovka racků chechtavých uhynula u mutěnického rybníka v sobotu. Jde o jednu z největších kolonií těchto ptáků v Česku. U soustavy rybníků mezi Mutěnicemi, Dubňany a Hodonínem hnízdí zhruba 3 000 párů racků chechtavých.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČSO

Štítky ČR, příroda, ptáci, Hodonínsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za masivní úhyn racků na Hodonínsku mohla ptačí chřipka  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.