Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnští archeologové odkryli jihomoravský Řbitov zvířátek

Pracovníci Ústavu archeologické památkové péče Brno, kteří se podílejí na zajišťování rozsáhlých předstihových záchranných archeologických výzkumů před výstavbou plynovodu Moravia, narazili při svých pracích na část velkomoravské vesnice. Na místě odkryli jámy, jejichž obsah připomíná hororový román Řbitov zvířátek.

Na území Mutěnic se odborníkům podařilo odhalit část velkomoravské vesnice, která se rozkládala po obou stranách levého přítoku Mutěnického potoka. Vesnici tvořily menší domky čtvercového a obdélníkového půdorysu s podlahou částečně zapuštěnou do svažitého terénu, opatřené zpravidla v jednom z rohů kamenným otopným zařízením.

„Strukturu osady doplňovaly další zahloubené objekty výrobního či hospodářského charakteru, jako jsou hliněné pece se dny vyloženými kameny nebo zásobní jámy," popsal Michal Přichystal z Ústavu archeologické památkové péče Brno.

Nejzajímavějším nálezem jsou ale zásobní jámy, které připomínají známý hororový román Řbitov zvířátek. Na dně dvou hlubokých děr ležících stranou od vesnice nalezli archeologové kostry člověka i zvířat. V první z nich byla objevena lidská kostra, na níž leží pozůstatky psa. V druhé jámě spočívají pozůstatky několika dospělých psů a štěňat, pod nimiž se zachovala také kompletní kostra husy.

„Podobné jámy se zvířecími, vzácněji i lidskými ostatky se občas vyskytly i na jiných soudobých sídlištích na Moravě. Obvykle bývají považovány za objekty druhotně využité jako mrchoviště,“ okomentoval nález Přichystal.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ústav archeologické památkové péče Brno

Štítky archeolog, výzkum, Mutěnice, hřbitov, zvířata, kostra, Brno, pes

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští archeologové odkryli jihomoravský Řbitov zvířátek  |  Hodonínsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.