Kde chutná nejlépe? Odborníci opět hodnotili podniky v Brně a na Jižní Moravě

Autoři | Foto Marek Musil (Gourmet Brno, 2025)

Odborná porota opět rozhodovala o tom, kde se v Brně a Jihomoravském kraji nejlépe najíte a napijete. Do průvodce zařadili rekordních 125 podniků. V žebříčku se objevují nejen již oblíbené provozy, ale také ty, které svou základnu příznivců stále budují.

Žebříčky v průvodcích Gourmet srovnávají 67 gastro podniků z Brna a 58 z Jižní Moravy. Odborníci o vítězech v brněnské metropoli rozhodovali v sedmi kategoriích, v celém kraji pak v šesti. Provozovny vybírali na základě nominací ze strany gastro-nadšenců, odborných pracovníků, veřejnosti a poprvé také od zástupců vítězných podniků loňského roku.

„Letos jsme opět překonali rekord v počtu nominovaných i zařazených podniků. Mezi podniky se objevují brněnské stálice, ale každoročně přibývají i nová místa, která si alespoň po roce svého fungování získají srdce návštěvníků,“ řekla Jana Janulíková, ředitelka Turistického informačního centra Brno (TIC), které s Centrálou cestovního ruchu jižní Moravy (CCRJM) akci pořádá.

Porotu v Brně nejvíce oslovily restaurace Pavillon Steak House a Zaza, cukrárna Mlsná holka, Kafe Friedrich, pivnice na dobré cestě, Klára Bára Wine Café a bar Super Panda Circus. Sedmá kategorie „s sebou“ zůstala pro svou různorodost bez hodnocení.

V celém Jihomoravském kraji experty okouzlila restaurace Chateu Petit v Hlohovicích, vítězství v kategorii bistro obhájila Panenka Luneč. Nejlepší pivo si vychutnáte ve Frankies Chmelotéka v Břeclavi, víno ve Vinařství Válka v Nosislavi a kávu v kavárně Dvorek v Bořeticích. Nejlepší malou gastrozastávkou je Průjezd 32 ve Veverských Knínicích. Tipem mimo zavedené kategorie je stále Restaurant Essens v Hraničním zámečku v Hlohovicích.

„Dlouhodobě pozorujeme, že gastronomie je jedním z hlavních tahounů turistického ruchu. Na jižní Moravě se navíc daří rozjíždět výborné podniky i v oblastech, které nejsou na hlavních turistických trasách, což pomáhá přinášet pozornost na nová místa. Hodnotitelé jihomoravských podniků se shodují, že je překvapila kvalita a úroveň, která i na moravském venkově drží krok s globálními gastronomickými trendy,“ uvedla Martina Grůzová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava.

Hodnocení článku

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.