Pondělí, 20. října 2025, 13:00
Odborná porota opět rozhodovala o tom, kde se v Brně a Jihomoravském kraji nejlépe najíte a napijete. Do průvodce zařadili rekordních 125 podniků. V žebříčku se objevují nejen již oblíbené provozy, ale také ty, které svou základnu příznivců stále budují.
Žebříčky v průvodcích Gourmet srovnávají 67 gastro podniků z Brna a 58 z Jižní Moravy. Odborníci o vítězech v brněnské metropoli rozhodovali v sedmi kategoriích, v celém kraji pak v šesti. Provozovny vybírali na základě nominací ze strany gastro-nadšenců, odborných pracovníků, veřejnosti a poprvé také od zástupců vítězných podniků loňského roku.
„Letos jsme opět překonali rekord v počtu nominovaných i zařazených podniků. Mezi podniky se objevují brněnské stálice, ale každoročně přibývají i nová místa, která si alespoň po roce svého fungování získají srdce návštěvníků,“ řekla Jana Janulíková, ředitelka Turistického informačního centra Brno (TIC), které s Centrálou cestovního ruchu jižní Moravy (CCRJM) akci pořádá.
Porotu v Brně nejvíce oslovily restaurace Pavillon Steak House a Zaza, cukrárna Mlsná holka, Kafe Friedrich, pivnice na dobré cestě, Klára Bára Wine Café a bar Super Panda Circus. Sedmá kategorie „s sebou“ zůstala pro svou různorodost bez hodnocení.
V celém Jihomoravském kraji experty okouzlila restaurace Chateu Petit v Hlohovicích, vítězství v kategorii bistro obhájila Panenka Luneč. Nejlepší pivo si vychutnáte ve Frankies Chmelotéka v Břeclavi, víno ve Vinařství Válka v Nosislavi a kávu v kavárně Dvorek v Bořeticích. Nejlepší malou gastrozastávkou je Průjezd 32 ve Veverských Knínicích. Tipem mimo zavedené kategorie je stále Restaurant Essens v Hraničním zámečku v Hlohovicích.
„Dlouhodobě pozorujeme, že gastronomie je jedním z hlavních tahounů turistického ruchu. Na jižní Moravě se navíc daří rozjíždět výborné podniky i v oblastech, které nejsou na hlavních turistických trasách, což pomáhá přinášet pozornost na nová místa. Hodnotitelé jihomoravských podniků se shodují, že je překvapila kvalita a úroveň, která i na moravském venkově drží krok s globálními gastronomickými trendy,“ uvedla Martina Grůzová, ředitelka Centrály cestovního ruchu Jižní Morava.Chceš nám něco sdělit?Napiš nám