Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dobrovolníci na Brněnsku sázeli stromy na obnovu krajiny, tisící strom zasadil prezident Pavel

Dobrovolníci z Vohančic na Brněnsku dnes vysadili téměř sto sedmdesát stromů, které přispějí k obnově tamní krajiny. Celkově tisící strom, lípu, zasadil prezident republiky Petr Pavel, jenž se akce účastnil. Obec společně s dobrovolníky a odborníky z Nadace Partnerství začala s proměnou krajiny před pěti lety. Nyní jsou opatření proti erozi půdy v polovině a jeví se jako účinná.

Vohančice se nachází v kotlině a přívalové deště v minulosti vždy spláchly ornici z okolních polí do vesnice. Bahno často zaplavilo zahrady a způsobilo škody na majetku. „Tady všude byla řepka a kukuřice. Obec musela pozemky vykoupit a směnit. Nejprve jsme vyseli protierozní traviny, pak jsme začali s výsadbou aleje, sadů i stromořadí. Výsadba je ale jen jedno z protierozních opatření. Vybudovali jsme valy, které zadržují vodu z lesů, velké zemědělské lány rozdělila síť obnovených polních cest,“ vysvětlil starosta obce Petr Blahák (Společné Vohančice).

Odhaduje, že sázet přišla tentokrát téměř celá obec, kde žije dvě stě lidí. „Sázeli jsme už několikrát a účast je vždy velmi hojná, je to taková společenská akce,“ dodal. Šest desítek nově zasazených stromů doplní dvouřadé stromořadí po straně obnovené polní cesty, sedmaosmdesát ovocný sad na úpatí kopce a zbytek protierozní val. Tři nové stromy kvůli své symbolice stojí samostatně.

Prezident Petr Pavel spolu s manželkou Evou vysadil lípu. „Plníme zde několik účelů, jeden je vrátit krajinu do původní podoby, což přitáhne zpátky zvěř a zadrží vodu tam, kde by měla zůstat. Zároveň jsme se tady setkali i za dalším účelem, a to přivést lidi k aktivitě, být spolu a přitom udělat něco užitečného a taky se trochu pobavit,“ řekl Pavel. Náměstek hejtmana Lukáš Dubec (Piráti) vysadil oskeruši symbolizující tradici zdejšího kraje a děti společně vysadily platan, jenž má upozorňovat na změny klimatu.

Právě dopady klimatické krize v obci pociťují. „Největší potíž není vysadit strom, ale udržet ho při životě následující roky. Potřebuje pravidelnou zálivku, na jaře prořezat, přihnojit, někdy je nutné nahradit odumřelý strom novým. Péče stojí opravdu hodně peněz a úsilí. Letos v létě, kdy zde šest týdnů nepršelo, nás jen zálivka přišla na sto padesát tisíc korun za měsíc. Několik stromů se přesto nepodařilo zachránit,“ řekl starosta. Protierozní opatření za pět let vyšly už na desítky milionů korun.

Několik výsadeb zaplatily peníze z Nadace Partnerství, přispěli také soukromí podporovatelé nebo různé dotační programy. „Vohančice jsou premiantem iniciativy Sázíme budoucnost, která podporuje sázení stromů pro zdravější krajinu a odolnější města. Jejich aktivita je mimořádná. Ačkoliv mají přibližně dvě stovky obyvatel, za každého svého obyvatele už vysadili hned pět stromů, více jak třetinu z nich díky Nadaci Partnerství. Navíc stromy nejen vysazují, ale přímo ukázkově se o ně starají. Mohou být inspirací pro mnoho dalších obcí,“ řekl ředitel nadace Petr Kazda.

Po dnešním dnu je obec v polovině svých snah. Do pěti let chce vybudovat dalších pět valů a vysadit dalších tisíc stromů.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nadace Partnerství

Štítky Sázení stromů, Petr Pavel, Prezident, Lípa, Vohančice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roland von Wagen

Takhle nějak si představuji ekoaktivismus. Jaký kontrast s jedincema, co chodí plouživě po silnici nebo se k ní rovnou lepí.

Sobota, 21. října 2023, 19:00Odpovědět

Dobrovolníci na Brněnsku sázeli stromy na obnovu krajiny, tisící strom zasadil prezident Pavel  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.