Katastrofálně dopadla pro majitele kebabárny v Tišnově na Brněnsku kontrola Jihomoravské krajské veterinární správy. V provozovně s názvem Přípravna Kebab se nacházel nepořádek, špína a tamější zdi zdobilo staré maso. Podnik vyfasoval pokutu 90 tisíc korun a skončil.
Provozovatelem výrobny byl Cumaali Çiçek, který měl kontrolorům co vysvětlovat. „Výrobní zařízení byla značně znečištěná, stejně jako pracovní nástroje. Podlahy a stěny byly plošně polepené starším masem, což poukazovalo na nedodržení důkladné očisty a dezinfekce," popsala ředitelka jihomoravské veterinární správy Jana Kozáková.
Maso, ze kterého se kebab připravoval, se tak mohlo kontaminovat. Navíc se ve výrobně nacházely předměty, které s výrobou kebabu nesouvisely a taktéž znamenaly riziko kontaminace nebaleného masa. „Jednalo se například o použité obaly, nákupní vozíky, odpad od zeleniny, dlažební kostky či jiné věci," uvedla Kozáková.
Podnikatel navíc nedokázal předložit doklady o původu tří tun kuřecího a krůtího masa, které ve výrobě skladoval. Nesprávné zacházení s masem a riziko kontaminace je přitom nebezpečím pro lidské zdraví. Různé zdravotní následky pak mohou zasáhnout desítky lidí. Jedním z největších případů poslední doby je nákaza zhruba 100 lidí salmonelózou v asijské restauraci v Hradci Králové na přelomu března a dubna.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
Kdyz ty lidi bavi hazardovat se svym zdravim. Kdyz se oodivate z jakych zemi pochazi ta obsluha, tak je jasne, ze jejich hygiena neni moc na urovni. Stejnesje to s temi indickymi podniky. Dost casto maji provozovnu z byvaleho sklepa stareho domu, tak je nemozne zabrani pristupu mysim.
Cesi to kupuji a jeste si mlaskaji.
Karel Rada: a proto chodím jen tam kde to vypadá čistě a je vidět i do kuchyně, například taky koukám na stav masa na grilu jestli je vypečené (sterilizované teplotou) pak je mi jedno jestli to bylo něčím infikované, když to gril spali... No a taky koukám na čerstvost zeleniny, sám jsem v gastronomii chvíli pracoval a vím jak vypadá zelenina když ji nespotřebujete za pár hodin, ale tak to by snad měl vědět každý....xD