Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nerudová propadla i v Kuřimi, kde žije. Česko není připravené na ženskou prezidentku, říká

Velké zklamání z volebních výsledků prožívá bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. Černý kůň voleb, jak mnozí profesorku ekonomie označovali, skončila až na třetím místě. Čtyřiačtyřicetiletá žena z Brna nebodovala ani u voličů v rodném kraji, dokonce nevyhrála ani v obci, kde žije.

Bývalá rektorka odvolila v pátek v Kuřimi v části Podlesí, kde žije. V místním okrsku sice vyhrála o pět hlasů, jenže v celkovém součtu ve městě skončila až třetím místě za vítězným Pavlem a druhým Babišem. Rodačka z moravské metropole vyhrála pouze na některých malých obcích na jižní Moravě. Například v Ochozu u Tišnova nebo Lubné na Brněnsku. Jinak kraloval poblíž Brna Pavel. Naopak někdejší premiér Babiš kraloval na Znojemsku, Vyškovsku, Hodonínsku i Břeclavsku.

Nic nebalím, říká Nerodová 

Nerudová ve štábu poskytla rozhovor, který se týkal hodnocení uplynulé kampaně a také dalších plánů do budoucna. 

Nakonec jste skončila na třetím místě, do druhého kola tedy nepostupujete. Co byla podle vás ta největší chyba v kampani?
Naše kampaň zřejmě začala pozdě, což mohl být jeden z faktorů. Mohlo to být i kvůli tomu, že jsme málo cílili na mladou generaci. Nedokážu přesně říct. Musíme si to zanalyzovat.

Mohlo k dnešnímu výsledku přispět i kauza ohledně Mendelovy univerzity?
To teď nedokážu říct, jak už jsem řekla, s týmem si budeme vše analyzovat.

Jaké byly vaše první pocity, když se v pátek otevřely volební místnosti?
S otevřením volebních místností se mi hodně ulevilo, se svými přáteli jsem konečně mohla jít na pivo (smích).

Jak kampaň prožívali vaši nejbližší?
Díky mému muži, který se stal mámou a tátou, celou kampaň zvládali naprosto skvěle a jsem hrdá na svoje dva syny, kteří jsou případem toho, že když se děti zapojí do kampaně, tak že mají šanci to ustát.

Plánujete kandidaturu do Senátu?
Teď je ještě příliš brzy na tuto otázku.

Ve veřejném prostoru zůstanu 

Máte za sebou schůzku s vítězem voleb Petrem Pavlem. Už máte představu, jak jeho podpora do druhého kola bude vypadat?
My se skutečně musíme dohodnout, jaká forma podpory by jim vyhovovala. Jakou kampaň teď budou dělat, protože bude teď těch 14 dní bude vypadat asi jinak. Od toho bude pondělní schůzka, na které se dohodneme, jak budeme dál spolupracovat.

Co budete dělat v dalších hodinách a dnech? Budete mít čas odpočívat?
Měla jsem v plánu se vyspat, ale když jsem viděla, kolik rozhovorů mám v plánu zítra a pozítří, tak úplně nevím, jestli to bude možné.

Dobrovolníci, kteří vám pomáhali s kampaní, chtěli, abyste založila politickou stranu. Uvažujete o tom?
Žádná varianta není vyloučena. Musím se domluvit s mými přáteli, s dobrovolníky a tak dále. Ale mohu vás ujistit, že skutečně ve veřejném prostoru zůstanu. Uvědomuji si, jak strašně důležitá jsou témata životního prostředí, domácího násilí, rovnosti ve společnosti. Já se těchto témat nevzdám.

Asi předčasná otázka, ale budete za pět let kandidovat znovu v prezidentských volbách?
To se mě zeptejte za nějakou dobu. Teď určitě ne.

Myslíte, že ČR ještě stále není připravené na ženskou prezidentku?
Volby ukázaly, že ne, ale myslím si, že především je tu velký strach z toho, že by se prezidentem mohl stát Andrej Babiš.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tran Anh Tuan

Štítky Nerudová, Kuřim, Jihomoravský, Volby

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

Mě odradila už její první slova, co kdy řekla veřejně-že chce spojit romy a neromy!!! Těmito slovy mě urazila!!!Nejsem neromka , jsem žena z Moravy, obyčejná ženská sice, ale poctivá, pracovala jsem x let, vychovala jsem 3 děti, nikdy jsem nekradla a nebyla na dávkách.

Pondělí, 16. ledna 2023, 08:41Odpovědět

Zbyšek Zabloudil

S panem Špitálským nelze nesouhlasit, myslím že je to i dobře, že nemáme druhou paní Čaputovou. Sponzoři paní Nerudové, měli špatnou investici.

Pondělí, 16. ledna 2023, 07:24Odpovědět

Jan Špitálský

Já bych neřekl, že společnost není připravená. Připravená nebyla především paní Nerudová. Její okolí, které ji k volbě dotlačilo přecenilo fenomén Čaputové, na který spoléhali. Především znalost ve společnosti je důležitá pro kandidáty, aby byli pro voliče čitelní. Nemastné, neslané vystupování, nevýrazný slovní projev, malá znalost náplně činnosti prezidenta, to že není, že existuje Vojenská kancelář PR, to je jen ukázka. Kandidát musí ukázat že má něco navíc proti ostatním kandidátům. To že se prohlásí za hezkou ženu, nebo jak to řekla, to může pro někoho být pravda ale pro funkci prezidenta to není až tak podstatné. V politice jsou výraznější ženy , třeba Richterová, Dostálová, bývalá ministryně Benešová, Maláčová (samozřejmě vše myšleno ironicky). Nerudová byla pasivní i ve vysvětlování okolností dění na Mendelově universitě. No a především média vytvořila svatou trojici a ze zbývající utvořila 2.ligu, průšvih s debatou na Nově je toho názornou ukázkou. Průzkumy veřejného mínění, to je věc na delší diskuzi, já bych na jejich pravdivost a věrohodnost nevsadil ani korunu.

Neděle, 15. ledna 2023, 13:33Odpovědět

Nerudová propadla i v Kuřimi, kde žije. Česko není připravené na ženskou prezidentku, říká  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.