Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Kvůli vysoké porodnosti hrozí v Brně nedostatek míst ve školkách. Město chce postavit nové

Brno chce do tří let vybudovat více školek kvůli loňské vysoké porodnosti. Do roku 2022 by mělo za desítky milionů vzniknout 12 tříd asi s 300 místy, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Petr Hladík (KDU-ČSL). V opačném případě by podle něj mohlo nastat, že by v roce 2021 neměly některé tříleté děti místo. Hladík o tom bude jednat se starosty pěti nejvíce dotčených městských částí. Loni se v Brně narodilo přes 4700 dětí, nejvíce za posledních více než 30 let.

Nová kapacita má vzniknout po dvou až třech třídách v městských částech Bystrc, Židenice, Vinohrady, Líšeň a Žebětín, kde by mohly být s místy v budoucnu problémy. Oblasti vzešly z analýzy. „Nová místa budeme zřizovat ať už v budovách základních škol, přístavbami nebo nástavbami, v nevyužitých objektech nebo v novostavbách," uvedl Hladík.

Zatím není jasné, kolik nové prostory budou stát. „Bude to ale v řádu desítek milionů korun. Chceme, aby vzniklo 300 míst, což by při počtu 25 dětí ve třídě znamenalo 12 tříd," poznamenal Hladík.

V Brně se loni narodilo 4749 dětí, což je podle Hladíka nejvíce od roku 1984. „Je potěšující, že mladí lidé zakládají rodiny a chtějí žít v Brně. Město ale musí na tuto skutečnost reagovat a zajišťovat dostatečné zázemí těmto rodinám," řekl Hladík.

Brno zřizuje přes 130 mateřských škol, které navštěvuje kolem 12.000 dětí. Ve školkách je podle Hladíka dostatečná kapacita i pro všechny tříleté děti. Kromě toho spravuje Brno i 70 základních škol, které navštěvuje bezmála 30.000 dětí.

Autoři | Foto MMB

Štítky porodnost, školky, stavba, Brno, Petr Hladík, KDU-ČSL, Bystrc, Židenice, Líšeň, Žebětín

Kvůli vysoké porodnosti hrozí v Brně nedostatek míst ve školkách. Město chce postavit nové  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.