Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno za loňský rok zaznamenalo schodek půl miliardy korun, pokryjí ho volné zdroje

Rozpočet statutárního města Brna skončil loni ve schodku zhruba půl miliardy korun, příjmy byly 14,5 miliardy korun a výdaje 15 miliard. Zastupitelé to dnes vzali na vědomí. Schodek pokryjí volné zdroje města z let minulých. Po dalším vypořádání a zapojení části volných zdrojů do rozpočtu v nich zůstala miliarda.

 Z toho půjde 600 milionů do fondu rezerv a 200 milionů do fondu kofinancování. Přes 300 milionů Brno použije pro městské části a na běžné i kapitálové výdaje, například na ztrátu Úrazové nemocnice, na odhlučnění tramvajové trati nebo na výkupy pozemků. Dluh města se loni snížil na 3,7 miliardy korun.

Zastupitelé dnes vzali na vědomí závěrečný statutární rozpočet Brna a schválili závěrečný rozpočet samostatného města. Statutární rozpočet Brna obsahuje rozpočet samotného města a také rozpočty všech jeho 29 městských částí. Příjmy loni dosáhly o 600 milionů více, než se plánovalo. Bylo to především zásluhou vyššího příjmu daní. Na druhé straně město nevyčerpalo plánované výdaje, a to o tři miliardy, z toho dvě miliardy na investice.

V důsledku vyšších příjmů a nedočerpání rozpočtu výdajů zůstaly městu po finančním vypořádání přes dvě miliardy volných zdrojů, z toho už se miliarda do rozpočtu zálohově zapojila. Zbyla tedy více než miliarda. Podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) z ní půjde 600 milionů do fondu rezerv a rozvoje na financování strategických projektů a dalších investičních akcí, kde si město odkládá peníze na velké investiční projekty.

Dalších 200 milionů dá město do fondu kofinancování projektů na spolufinancování akcí, které jsou dotované z evropských zdrojů. Ze zbylých 300 milionů připadne 20 milionů městským částem a zbytek na výdaje. Část peněz poslouží Dopravnímu podniku města Brna, na ztrátu Úrazové nemocnice, ale i na dotace do sportu a kultury nebo na odhlučnění tramvajové trati z Cejlu do Zábrdovické, vybudování cyklostezky z Žebětína do Bystrce nebo na výkupy pozemků pro vybudování protipovodňových opatření.

Město loni snížilo dluh o pravidelnou splátku kolem 300 milionů korun. Na konci loňského roku tak činil dluh města 3,7 miliardy korun.

Pro letošní rok má Brno schválený rozpočet s příjmy 13 miliard a výdaji 15,2 miliardy korun, rozdíl vyrovnají vlastní zdroje. Rozpočet statutárního města, tedy Brna i s rozpočty jeho 29 městských částí, počítají s příjmy 14 miliard korun a výdaji 16,5 miliardy korun, přičemž rozdíl opět pokryjí peníze z let minulých.

Štítky rozpočet, schodek, půl miliardy, financování, hospodaření, Brno, městská část, peníze, Markéta Vaňková, ODS, Dopravní podnik města Brna

Brno za loňský rok zaznamenalo schodek půl miliardy korun, pokryjí ho volné zdroje  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.