Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kdo si hraje, nehajluje. Stovky Brňanů chtějí reagovat na prvomájový pochod krajní pravice. Ta chystá louče

Stovky lidí se chystají reagovat na brněnský prvomájový pochod radikálů krajní pravice. Iniciativa Brno blokuje vyzývá lidi, aby zábavnou a nenásilnou formou odpověděli na prvomájový pochod neonacistů. Na události Kdo si hraje, nehajluje organizátoři iniciativy radí, aby lidé, jež nesouhlasí s názory krajní pravice, 1. května v ulicích uspořádali třeba divadelní vystoupení, udělali pochodu pravicových radikálů hudební doprovod anebo zorganizovali jinou kreativní akci. Oproti tomu příznivci Národní a sociální fronty chystají průvod s hořícími pochodněmi.

„Vedle radosti, lásky a sounáležitosti ztrácí nenávist a násilí svou moc. Myslíme si, že fašismu se může postavit úplně každý," uvedla iniciativa Brno blokuje na své facebookové stránce. Všechny akce se mají odehrát pod heslem Kdo si hraje, nehajluje.

Organizátoři pochodu krajní pravice mluví o pochodních

Organizátoři prvomájového průvodu z řad Národní a sociální fronty plánují pochodovat s loučemi. Podle informací na jejím webu vyjde průvod v 19:00 ze Zelného trhu. Pořadatelé prý chtějí "zažehnout plamen svobody" a "pozvednout Evropu z duchovního a biologického bahna". Podle manuálu zveřejněném na jejich stránkách se mají demonstranti pohybovat v trojstupu a „drží-li pochodeň, držet ji směrem nahoru a k vnější straně průvodu“.

Národní a sociální fronta se hlásí k nacionalismu. Podle zprávy ministerstva vnitra se v ní angažují někteří mladší aktivisté dříve spojení s Dělnickou mládeží. Policie nechce opatření připravovaná na letošní 1. květen blíže komentovat.

Brno má v posledních letech bohatou historii pochodů a blokací

První máj se v Brně v minulých letech opakovaně stal dnem slovních střetů i potyček mezi pravicovýmu radikály a jejich odpůrci. Naposledy před dvěma lety Brnem prošlo 150 příznivců Dělnické mládeže a sešlo se také na 300 jejich odpůrců. Část se snažila pochod zablokovat, zasahovala policie. Iniciativa Brno blokuje i před dvěma lety vyzývala především ke kreativním nenásilným protestům.

V roce 2007 policejní těžkooděnci v Brně rozehnali několik set příznivců Národního odporu. V roce 2011 se odpůrcům podařilo na Cejlu zablokovat početně slabší prvomájový pochod příznivců Dělnické mládeže, musel tehdy změnit trasu. Další pokus o blokádu s desítkami zadržených se uskutečnil v roce 2015.

Foto Tomáš Hrivňák | Zdroj s využitím ČTK

Štítky ČR, demonstrace, extremismus, Brno, 1. máj, pravice, Dělnická mládež, Svátek práce, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kdo si hraje, nehajluje. Stovky Brňanů chtějí reagovat na prvomájový pochod krajní pravice. Ta chystá louče  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.