Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Brno chce mít postavenou halu pro případné mistrovství světa v hokeji v roce 2024

Brno chce v roce 2024 pořádat mistrovství světa v hokeji. Město i kraj podepsaly tento týden memorandum o spolupráci se státem na společném financování. Zatím však není určené, kdo kolik přispěje.

Zástupci města i kraje jednali se státním zřízencem pro sport, kterým je v současnosti bývalý hokejový brankář Milan Hnilička (ANO).„Chceme, aby Brno zažilo Mistrovství světa v hokeji v roce 2024. Ve městě je velká poptávka po hokeji, skvělí brněnští fanoušci si takovou akci zaslouží,“ uvedla primátorka Brna Markéta Vaňková.

Podle Vaňkové probíhají nyní jednání o tom, jakou podobu by měl mít subjekt, který bude investorem. Podle ní je i možné, že vznikne nový spolek nebo firma. „Možná budou účastníky jen město a kraj, nebo k tomu přistoupí i další společníci jako Kometa nebo výstaviště, případně jiný subjekt," dodala Vaňková.

Nová multifunkční hala za 1,4 miliardy korun má mít kapacitu 12.000 lidí. Bude sloužit pro sportovní i kulturní účely a společenské akce. 

„Náš kraj a jeho metropole, historicky i aktuálně, intenzivně žijí hokejem a je vlastně smutné, že už taková hala dávno v Brně není. Je potřeba si uvědomit, že tento projekt bude také centrem pro sport dětí, mládeže a poskytne adekvátní zázemí pro pořádání významných akcí s mezinárodním přesahem," vedl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

Zájem fanoušků tu je obrovský, říká Zábranský

Podle kouče a majitele Komety Libora Zábranského je tu fanouškovská základna obrovská. „Dlouhodobě vnímáme obrovský zájem fanoušků o Kometu. Multifunkční hala na výstavišti posune nejen brněnský hokej, ale i kulturu na novou úroveň. Případná možnost spolupořádání mistrovství světa pak bude pro nejen brněnské, ale i pro všechny české příznivce hokeje pomyslnou třešničkou na dortu,“ uvedl Libor Zábranský.

Lužánky, velodrom, výstaviště

Hala pro Kometu měla původně stát v lokalitě za Lužánkami, kde stál původní stadion, na kterém Kometa vyhrála jedenáct titulů československého mistra.  Další titul přidala po 51 letech a od té doby se politici předháněli ve slibech, kdo halu Brňanům postaví.

Minulé vedení města v čele s hnutím ANO navrhlo postavit ji v místě současného velodromu a nový pak postavit v Hněvkovského ulici. Nová koalice vedená ODS ale rozhodla, že hala bude na výstavišti v blízkosti pavilonu Z, kde je podle koalice lepší dopravní napojení na MHD a také větší prostor pro parkování.

 

Štítky HC Kometa Brno, Mistrovství světa v ledním hokeji, hokej, kongresové centrum, Markéta Vaňková, ANO 2011, Libor Zábranský, Milan Hnilička, ODS, Lužánky

Brno chce mít postavenou halu pro případné mistrovství světa v hokeji v roce 2024  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.