Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Kamery hlídající rezidentní parkování nebudou minimálně do konce roku. Jejich práci nahradí strážníci

Kamery, které by zajišťovaly dohled nad dodržováním pravidel rezidentního parkování v historickém centru Brna, od 1. září v ulicích nebudou a nebudou ani do konce letošního roku. Radní se totiž jednohlasně rozhodli zrušit výběrové řízení na dodavatele kamerového systému kvůli pochybnostem o jeho transparentnosti.

Kamery letos určitě nebudou, říká náměstek

Projektovou dokumentaci dělala firma Veselý, která se zároveň jediná přihlásila do otevřeného nadlimitního výběrového řízení a nabídla cenu 31 milionů korun. „Problém v tom nevidím, zadávací dokumentaci vytvářely Brněnské komunikace. Nicméně nyní budeme na radě řešit podobu nové zadávací dokumentace a může ještě projít úpravou, budeme se o tom na radě bavit. Vzhledem k administrativním lhůtám nepředpokládám, že by kamery mohly začít v ulicích fungovat ještě letos," řekl náměstek primátora Richard Mrázek (ANO). Rezidentní parkování začne 1. září právě v historickém centru, 1. listopadu bude následovat několik ulic severně od této části.

Práci kamer nahradí strážníci

Kamery mají hlídat vjezd do ulic městské památkové rezervace, protože tam je omezené nejen parkování, ale i vjezd. Kdo nebude mít povolení, nemůže do označených ulic vůbec zajet. „Kamery měly zajistit to, že do kontroly nebude vstupovat lidský faktor. Takto budou dodržování pravidel samozřejmě hlídat strážníci. A věřím, že řidiči jsou dostatečně ukáznění, že budou dopravní značení dodržovat. Strážníci také budou mít u sebe chytré zařízení, které jim umožní vstup do databáze vydaných oprávnění k vjezdu a parkování," řekl Mrázek.

Cílem rezidentního parkování, které se připravovalo už v předchozím volebním období, je regulovat parkování v místech, kde rezidentům zabírají místa přespolní.

Postupně se má rozšiřovat do dalších městských částí do ulic, kde je parkování pro místní problematické. Brno však dosud nevytvořilo dostatečnou parkovací kapacitu pro dojíždějící na okrajích města, kde bude možný pohodlný přestup na MHD.

Foto Jirka Jaspar | Zdroj ČTK

Štítky rezidentní parkování, Brno, kamerový systém, zakázka, zrušení, tendr, parkování, Richard Mrázek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamery hlídající rezidentní parkování nebudou minimálně do konce roku. Jejich práci nahradí strážníci  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.