Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Brněnským sochám vévodí muži. Pořadatelé Meeting Brno chtějí nepoměr vyvážit

Lidé budou moci během festivalu Meeting Brno hlasovat o ženě, která by si zasloužila sochu v Brně. Letošní ročník akce tak chce upozornit na výrazný nepoměr mezi sochami mužských a ženských osobností ve městě. Sochy mužů zcela dominují. Vedle soch Panny Marie a světic má v Brně pomník jediná žena - Marie Kudeříková, mladá odbojářka popravená nacisty. Bronzová socha ze 70. let stojí ve vnitrobloku mezi třídou kapitána Jaroše a Městským divadlem.

Akce Meeting Brno se soustředí na dialog mezi generacemi, kulturami a náboženstvími. Pořadatelé festivalu chtějí otevřít diskuzi o případných dalších sochách, veřejnost nechají vytipovat vhodnou adeptku spjatou s Brnem.

I žárovka má svou sochu

Mezi vybranými jmény, o kterých budou lidé hlasovat, jsou například spisovatelka Marie Ebnerová z Eschenbachu, pacifistka Bertha von Suttnerová či blahoslavená řeholnice Marie Restituta Kafková, další oběť nacistů.

Iniciativa "I žárovka má sochu" je součástí programové linie Meeting Brno ženám. Název iniciativy připomíná, že v Brně je pomník zpodobňující vynález Thomase Alvy Edisona.

Plánuje se socha Elišky Rejčky

Náměstek primátora pro kulturu Matěj Hollan (Žít Brno) dnes novinářům řekl, že město dlouhodobě plánuje vybudovat sochu Elišky Rejčky, české a polské královny, zakladatelky kláštera a špitálu na Starém Brně. Kdy to bude, nelze zatím odhadnout, uvedl Hollan. I Rejčka je mezi navrhovanými ženskými osobnostmi v iniciativě I žárovka má sochu.

Meeting Brno ve znamení 100 let Českolovenska

Festival Meeting Brno potrvá od 25. května do 9. června. Celkově se letos zaměřuje na bilanci 100 let Československa a výrazné dějinné milníky. Jedním z témat je emigrace. „Chceme připomenout emigranty, jejichž život byl nějak spojený s Brnem. Někteří se zúčastní osobně, jako třeba výtvarník se světovým renomé Petr Sís, který dorazí ze Spojených států," uvedla za pořadatele Blanka Návratová.

Pouť smíření bude

Součástí festivalu i letos bude opět Pouť smíření -  pietní pochod připomínající nucený odsun brněnských Němců roku 1945. Němci šli z Brna do Pohořelic, pouť vede v protisměru. Tentokrát lidé vyrazí na trasu v sobotu 2. června. „V neděli ráno naváže v Kounicových kolejích pietní akt k uctění památky všech umučených mezi lety 1939 až 1945," řekl výkonný ředitel festivalu Petr Kalousek.

Štítky Meeting Brno, sochy, ženy, hlasování, socha, Brno, festival, Panna Marie, Marie Kudeříková, žárovka, Eliška Rejčka, pomník, Matěj Hollan, Bertha von Suttner, Thomas Alva Edison, Marie Restituta Kafková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnským sochám vévodí muži. Pořadatelé Meeting Brno chtějí nepoměr vyvážit  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.