Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brno oproti očekávání hospodařilo s přebytkem 400 milionů korun

Brno v loňském roce hospodařilo s přebytkem skoro 400 milionů korun. Příjmy dosáhly 13,1 miliardy korun a výdaje 12,7 miliardy korun. Primátor Brna Petr Vokřál (ANO) novinářům řekl, že hospodaření skončilo oproti všem předpokladům lépe. Město původně plánovalo schodek, který by pokrylo přebytkem let minulých a dotacemi. Vyšší výběr daní a nedočerpané výdaje jako investice ale nakonec způsobily rozpočtový přebytek. Dluh města se snížil na čtyři miliardy.

Zastupitelé v závěru každého roku schvalují rozpočet na rok následující. Obvykle schvalují rozpočet pro Brno a berou na vědomí rozpočet statutárního města Brna i s rozpočty jeho 29 městských částí, který bývá o pár miliard vyšší.

Město nyní zveřejnilo výsledky hospodaření statutárního města, čili i s jeho městskými částmi. Městu se dařilo po příjmové stránce. „Skončili jsme oproti předpokladům o 810 milionů korun lépe," uvedl Vokřál. Nedočerpaná zůstaly běžné výdaje, když město nevyčerpalo 746 milionů a městské části 461 milionů korun, i oblast kapitálových výdajů, ve které město nevyčerpalo plánované investice za 558 milionů a městské části nevyčerpaly investice za 813 milionů korun.

Mluvčí magistrátu Filip Poňuchálek uvedl, že se například na rekonstrukci Janáčkova divadla nevyčerpalo tolik peněz, kolik se předpokládalo. Stejné to bylo u projektů na tramvajovou trať z Osové do kampusu nebo na tramvajovou trať do Líšně, které jsou v přípravách. „V důsledku vyšších příjmů a nedočerpání rozpočtu běžných i kapitálových výdajů zůstalo městu po finančním vypořádání k dispozici 2,4 miliardy korun," uvedl Vokřál.

Podle něj se z částky do schváleného rozpočtu zálohově zapojilo 1,7 miliardy korun. „Zapojení zbývajících volných zdrojů v objemu 0,7 miliardy korun bude projednáno na květnovém zastupitelstvu. K nejvýznamnějším položkám patří pokrytí zákonného navýšení platů v odvětví kultury a příděly do fondu rezerv a rozvoje na financování investičních akcí a fondu kofinancování projektů na spolufinancování akcí, které jsou dotované z evropských peněz," dodal Vokřál.

V účelových fondech má město dále k dispozici 3,7 miliardy, zejména ve fondech bytové výstavby a rezerv a rozvoje na financování investic.

Štítky Brno, rozpočet, přebytek, miliony, daně, Petr Vokřál, investice, ANO 2011, městská část, Janáčkovo divadlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brno oproti očekávání hospodařilo s přebytkem 400 milionů korun  |  Brněnsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.