Počasí dnes24 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Lidé dostali zákaz vstupu do obory Soutok. Přírodní rezervaci zavalila voda

Obora Soutok se zachovalými lužními lesy je po rozvodnění řek Moravy i Dyje zaplavená. Lidé tam mají do konce ledna zákaz vstupu, výjimkou je severní část přírodního prostranství. Zákaz platí do konce ledna. V předchozích dnech po vydatných deštích dosáhly toky povodňových stupňů.

Zákaz vydal břeclavský městský úřad, podle hydrologické situace může správní orgán lhůtu prodloužit, ale i zkrátit. Přístupná zůstala jen cesta k zámečku Pohansko. Informační tabule už lesníci umístili na přístupové cesty.

„Pohyb na Soutoku je nebezpečný, a to i po částečném opadnutí povodňové vlny. Půda je podmáčená a stromy se vyvracejí. Nyní zaplavené plochy zamrzly,“ řekl ředitel Lesního závodu Židlochovice Miroslav Svoboda. Doplnil, že zvěř se shlukuje se na vyvýšených nezaplavených místech a je o ni postaráno.

Soutok je unikátní přírodní lokalita, kde se stýkají Dyje, Morava a Kyjovka. Jsou tam lužní lesy či louky se starými duby. Obora slouží k chovu jelení a dančí zvěře a divokých prasat. Rozloha je přes 4200 hektarů.

V minulých dnech vydatně pršelo a v řekách byly zvýšené průtoky. Na jihu Moravy dosáhly některé z toků především prvních, nejnižších povodňových stupňů, mezi nimi Morava a právě Dyje, kterou ale ovlivňují vodohospodářské manipulace na novomlýnských nádržích.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Lesy ČR

Štítky ČR, příroda, počasí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé dostali zákaz vstupu do obory Soutok. Přírodní rezervaci zavalila voda  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.