Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na nádraží v Břeclavi přibyl automat na vodu. Cestující zaženou žízeň zadarmo

Na žíznivé cestující v Břeclavi čeká novinka. Správa železnic na vlakové nádraží namontovala filtrační stanici, kde si lidé načepují perlivou či neperlivou vodu do vlastní flašky. Ušetří si tak nákup jednorázových plastových lahví, a díky novému tarifu a aplikaci za půllitru neperlivé vody denně dokonce nezaplatí nic.

Železniční zastávka v Břeclavi spustila provoz nového automatu na filtrovanou vodu. Z přístroje si zájemci koupí perlivou či neperlivou vodu, aby nemuseli v obchodech zbytečně pořizovat pití v plastu.

„V Česku máme kvalitní vodu z vodovodu, ale ve starých nebo rozsáhlých objektech, jako jsou školy či nádraží, se její senzorické vlastnosti mohou vlivem materiálu potrubí či stagnace zhoršovat. Lidé pak často preferují předraženou balenou vodu. Věříme, že důvěryhodný alternativní zdroj perlivé i neperlivé vody do vlastní lahve může výrazně přispět ke snížení množství zbytečného odpadu,“ vysvětlil Martin Václavík, zakladatel startupu Lokni, jenž s železničáři na projektu spolupracuje.

První automat si cestující vyzkoušeli na hlavním pražském nádraží, postupně přibude na dalších jedenácti místech, jako je Hradec Králové, Budějovice nebo Děčín. Jedním z vybraných měst je právě i Břeclav, kde si novinku užívají od půlky listopadu.

Filtrační stanice pracovníci umisťují v halách či hlavních koridorech budov, aby byly co veřejnosti co nejlépe dostupné. Všichni přitom dostanou možnost si přes mobilní aplikaci Lokni denně načepovat půl litru neperlivé vody zdarma díky speciálnímu tarifu Nádraží. Využít lze i placené měsíční nebo roční bezplatné tarify. Ty jsou určeny zejména studentům univerzit, kteří mají možnost si denně napustit až tři litry zdarma. Cena za perlivou i neperlivou vodu je stejná. Za půl litru tekutiny zákazníci zaplatí šest korun, za litr osm korun, litr a půl stojí deset korun. 

O budky i aplikaci se postará společnost Bezpetek, železničáři zajistí stavební přípravy pro jejich připojení a energie. Bezpetek platí Správě železnic měsíční koncesní poplatky a pokrývá také náklady spojené se servisem stanic a výměnou filtrů. Spolupráce je uzavřená na pět let, pokud se ale zkušenost osvědčí, mohla by se mapka s vybranými lokalitami rozrůst.  

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa železnic

Štítky Břeclav, vlaky, železnice, nádraží, Správa železnic, voda, ekologie, udržitelnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na nádraží v Břeclavi přibyl automat na vodu. Cestující zaženou žízeň zadarmo  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.