Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zasažené obce se dva roky po tornádu stále vzpamatovávají. Opravit vše nestihly

Ani po dvou letech od tornáda nemají obce na Břeclavsku a Hodonínsku opravené vše, co živel zničil. Potřebují dále investovat do veřejných budov, vodovodů, komunikací či zeleně. Ministerstvo pro místní rozvoj nyní vyhlásilo novou výzvu na obnovu majetku obcí a kraje. Čekání na výzvu však bylo podle starostů dlouhé.

Vedení obcí navíc zatím podle starosty Lužic na Hodonínsku Tomáše Kláska (za KDU-ČSL) neví, co dostanou z předešlé výzvy. Druhá výzva je podle jihomoravského hejtmana Jana Grolicha (KDU-ČSL) určená hlavně pro investice, které nebylo možné rychle projektovat. Čekal na ni i kraj, jenž chce získat peníze na opravu někdejšího domova pro seniory S-centrum v Hodoníně.

„Až od včerejška víme, jaké podmínky vůbec pro přípravu projektu máme. Určitě projekt nachystáme tak, abychom se tam mohli přihlásit. Vím, že obce čekají s dalšími projekty," informoval. Lužice chtějí žádat o peníze na opravu dětských hřišť a komunikací v areálu Cihelna, na obnovu služebny obecní policie a výstavbu skladového zázemí pro obec.

Předešlá výzva měla být podle ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) vyhodnocena rychleji. „Starostové ještě nemají přesnou částku, která z první výzvy přijde, což je samozřejmě špatně a je potřeba být v tomto rychlejší,“ uvedl při návštěve postižených obcí dva roky od katastrofy. Zúčastnil se také sousedských slavností, které se k výročí konají v Mikulčicích na Hodonínsku a Moravské Nové Vsi na Břeclavsku.

Ministerstvo pro místní rozvoj uvedlo, že nová výzva je pokračováním Strategie obnovy části Jihomoravského kraje, kterou v červnu 2021 zasáhlo tornádo. Podle strategie připravené ve spolupráci s ministerstvem financí dosáhnou celkové náklady na obnovu majetku obcí a kraje přes 1,3 miliardy korun.

V první výzvě od 1. října 2021 do 30. června 2022 byly podány žádosti o podporu asi 480 milionů korun. Aktuální výzva obnáší téměř 859 milionů korun a měla by pokrýt řešení veškerých škod na majetku územních samosprávných celků způsobených tornádem. Novinkou je možnost žádat o peníze na takzvané sekundární škody, způsobené nikoliv tornádem, ale až následně, například těžkou technikou odvážející suť. „Byly poničené veřejné plochy, chodníky, komunikace," doplnil Klásek.

Žádosti v nové výzvě lze předkládat od 17. července až do konce května příštího roku. „Příprava projektů pro obnovu majetku zpravidla zabere nějaký čas, a to především u větších investic. Chceme dát dotčeným samosprávám dostatečný prostor pro přípravu projektů, zmíním třeba S-centrum Hodonín, u kterého se počítá s předložením žádosti až v roce 2024. Přitom se jedná o jeden ze symbolů obnovy postiženého území, který nemůže zůstat stranou," sdělil vrchní ředitel sekce evropských a národních programů ministerstva pro místní rozvoj Leo Steiner.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nicole Piňosová

Štítky JMK, tornádo, opravy, Hodonínsko, Břeclavsko, výročí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Marie Glanczová

pomohli svou prací i finančně obyčejní lidé -stát a neziskovky jim tyto peníze ještě chtěli zdanit, Hladík sliboval hory doly a nic....pan"ministr", všechno jen jen hrabání peněz pro sebe a nanejvýš ua-hnus

Neděle, 25. června 2023, 20:15Odpovědět

Zasažené obce se dva roky po tornádu stále vzpamatovávají. Opravit vše nestihly  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.