Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Břeclav chce dát do pucu historický protiatomový kryt. Bude to atrakce, věří město

Skrytý turistický tahák vynesla na světlo Břeclav, která ukázala bývalý protiatomový kryt. Vojenský objekt z padesátých let minulého století leží na náměstí pod administrativní budovu radnice. Veřejnosti je stavba nepřístupná. Změnit by se to ale mohlo v následujících letech.

Bývalé protiatomové kryty patří mezi zajímavé doklady o historii. Prostory lákají nejen vojenské nadšence, ale také širokou veřejnost. Na jižní Moravě jsou například přístupné kryty v Brně pod Špilberkem, Petrovem nebo na zámku v Rosicích na Brněnsku. Nedávno otevřeli objekt také ve Znojmě. K městům se může přidat i Břeclav. Vedení radnice doufá, že tamější stavba má co nabídnout, jelikož se v místech nachází původní vybavení. 

„Ve spleti místností propojených chodbami jsou k vidění zapečetěné bedny s filtry a maskami, staré telefonní rozvody a další vybavení. Nechybí sprcha, toalety, strojovna, velitelská místnost, telefonní ústředna nebo velká nádrž na pitnou vodu a nouzové průlezy. V příštích letech by kryt mohl sloužit třeba jako součást výuky školáků nebo jako turistická atrakce,“ popsala záměr mluvčí břeclavské radnice Ivana Solaříková.

Ve Znojmě zpřístupnili lidem civilní kryt obrany. Tajemný objekt náhodou objevil dělník při kopání

Velké lákadlo se naskytlo návštěvníkům Znojma, kde se veřejnosti otevřel bývalý kryt civilní obran. Vojenský objekt ze šedesátých lete minulého století se stal součástí turistické trasy znojemského podzemí. Návštěvníci uvidí dochované původní...

Musí se najít peníze

Osud nemovitosti mají nyní v rukách břeclavští politici. Přemýšlejí zejména o tom, kde na investici najdou peníze. Půjde zřejmě o nákladnou záležitost. „Museli bychom samozřejmě kryt opravit, upravit a sehnat ideálně správce, který se v minulosti pohyboval v oblasti civilní obrany obyvatelstva a věděl by, o čem poutavě povídat,“ popsal starosta Břeclav Svatopluk Pěček (ANO).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Břeclav

Štítky Břeclav, Kryt, Protiatomový, Atrakce, Komunismus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břeclav chce dát do pucu historický protiatomový kryt. Bude to atrakce, věří město  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.