Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Suchá pole na jihu Moravy zavlaží čtyřicet kilometrů dlouhé potrubí, těší se zemědělci

Pro suchou jižní Moravu svítá naděje. Tamní vinice zavlaží čtyřicet kilometrů dlouhé potrubí, táhnoucí se od novomlýnských nádrží až k Těšanům na Brněnsku. Před zahájením stavby ale musí Státní pozemkový úřad zjistit, zda rozsáhlý projekt neničí životní prostřední.

Nová zavlažovací soustava má výrazně pomoct hospodářům v části Břeclavska a na jižním Brněnsku. Zdejší zemědělci se chopili iniciativy vybudovat zavodňovací systém už v roce 2015, kdy oblast obzvlášť sužovalo několik extrémně suchých let. V minulosti zde přitom různé závlahové systémy fungovaly, v současnosti je ale většina z nich mimo provoz.

Státní pozemkový úřad nyní nechává posuzovat, jaký vliv by zavlažovací potrubí měla na životní prostředí. Pokud zhotovitelé získají všechna potřebná povolení, zahájí stavbu v roce 2026. O čtyři roky později by měli být se zavlažovací soustavou hotovi.  

Díky novému systému bude možné dále zemědělsky využívat velkou část pozemků v jedné z nejsušších oblasti Česka. Většina území jsou dnes pole, která by se měla ideálně přeměnit na vinice a sady, ty totiž lépe zadržují vodu a čelí erozi. Pro mnoho hospodářů by závlahy umožňovaly pěstovat i plodiny, kterých se museli vzdát, nebo jsou jejich výnosy velmi slabé.

Hlavním zdrojem pro závlahy bude voda z Novomlýnské nádrže, která je v soustavě nádrží nejníže a je navíc největší. Odtud povede čtyřicetikilometrový přivaděč do nádrže Těšany. Vznikne také nová nádrž v Horních Bojanovicích, kvůli které bude nutné přeložit část místní silnice do Hustopečí.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Johana Ryšavá

Štítky Nové Mlýny, nádrž, závlaha, sucho, zemědělci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Suchá pole na jihu Moravy zavlaží čtyřicet kilometrů dlouhé potrubí, těší se zemědělci  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.