Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Jihomoravský hospic vrátil Agrofertu statisícový dar. Gesto zvedlo vlnu solidarity

Štědrý dar v hodnotě 300 tisíc korun dostal v uplynulých dnech hospic z Hustopečí na Břeclavsku. Částka putovala na konto zařízení z účtu Nadace Agrofert, která je spojená se jménem Andreje Babiše. Sociální zařízení se nakonec rozhodlo všechny peníze vrátit. Gesto vyvolalo mezi lidmi vlnu solidarity.

O vrácení statisícového daru, který je pro neziskovou organizaci zásadní částkou rozpočtu, informoval jihomoravský hospic Girasole na své facebookové stránce. Vedení služby si podle veřejného vyjádření nepřeje, aby se kvůli daru stalo součástí předvolební kampaně prezidentského kandidáta Andreje Babiše. 

Ke kroku se hospic rozhodl po prezidentské debatě v České televizi, kde Babiš využil činnost Nadace Agrofert ve svůj prospěch. „Velmi tímto děkujeme Nadaci Agrofert za velkorysý dar, který ale dnešním dnem vracíme zpět na její účet. I když nám částka 300 tisíc korun bude v našem rozpočtu velmi citelně chybět, morální zásady nás všech v organizaci Girasole jsou pro nás v tomto případě důležitější. V žádném případě se nikdy nechceme stát rukojmím v politické hře kohokoli," uvedl hospic ve vyjádření.

Morální gesto organizace ocenil na sociálních sítích jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), který vyzval zájemce, aby na chod sociální služby přispěli drobnou částkou. Zpráva vyvolala mezi lidmi obrovskou vlnu solidarity a na kontě sbírky se do doby vydání článku sešlo přes 1,3 milionu korun. Částka se neustále zvyšuje.

Hustopečské sdružení Girasole, jež poskytuje péči o nemocné a umírající pacienty, je na příspěvcích od dárců částečně závislé. Finance na provoz dostává od lidí a z evropských či národních dotací.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Girasole, Pixabay.com

Štítky girasole, sociální služby, andrej babiš, agrofert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravský hospic vrátil Agrofertu statisícový dar. Gesto zvedlo vlnu solidarity  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.