Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

U Hustopečí u Brna vyrostlo obří depo. Zhasínejte, žádá město

Průmyslová zóna za Hustopečemi u Brna zase o něco nabobtnala. V areálu vyrostlo nové depo soukromé přepravní společnosti PPL, jež z místa denně vyšle na cestu tisíce balíků. Místní se ale obávají, že kvůli nové stavbě posvítí lidem ještě více do oken.

Průmyslový areál na Břeclavsku, který se nachází mezi Hustopečemi a Starovicemi, se v poslední době významně rozrostl. Na ploše o zhruba 30 tisících metrů čtverečních jsou průmyslové haly či obchody za stovky milionů korun. Nyní otevřela depo v areálu přepravní společnost PPL, která plánuje z haly vyvážet až patnáct tisíc balíků denně. 

„Nová stavba uleví současnému depu v brněnské Líšni, které je dlouhodobě pod tlakem. Nový provoz nám umožňuje hladké napojení logistické sítě PPL na Slovensko, Rakousko či Maďarsko, a usnadní tak doručování zahraničních zásilek,“ sdělil generální ředitel PPL Pavel Horák

Zhasínejte, apelují místní

V industriálních objektech areálu našla práci stovka lidí. Místním ale přináší budovy také starosti. Upozorňují například na to, že haly večer září světly, což působí rušivě a vytváří takzvaný světelný smog. „V průmyslové zóně je hodně světel a lidem vadí, že jim svítí do očí či oken. Proto jsme apelovali na přepravní společnost i ostatní, zda by bylo možné světla ztlumovat a ovlivňovat i čas, kdy se svítí. Jedná se o globální problém, a zvláště při současných cenách energií,“ řekla Drbně hustopečská starosta Hana Potměšilová (nez.), která uvedla, že město vyměnilo v nedávné době kvůli zvyšujícím se cenám energií světla veřejného osvětlení.

Podle šéfky radnice nezpůsobí přítomnost firmy ve městě dopravní potíže. „Kamiony přijedou brzy ráno a po naložení odjedou. Po zbytek dne sem budou jezdit dodávky, což plynulost dopravního provozu neohrozí," tvrdí. 

Zhasneme, tvrdí společnost

Podle Horáka firma doručující zásilky šetří, protože společnosti narostly kvůli cenám energií náklady o zhruba sto milionů korun. Nová budova, v níž aktuálně pracuje zhruba třicet zaměstnanců, má být uhlíkově neutrální. K tomu slouží nové technologické vychytávky. Ve srovnání s běžnými halami jsou v nové stavbě snížené stropy, chystá se instalace fotovoltaiky i baterií či se v budově svítí úspornými LED světly. Podle ředitele je díky technologiím možné předvídat a optimalizovat spotřebu tepla či elektrických energií. 

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PPL

Štítky Hustopeče, Přeprava, Zásilky, Depo, PPL, Světelný smog, Pavel Horák, energie, Rakousko, Slovensko, Maďarsko, okres Břeclav, Hana Potměšilová, Líšeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Kudera

Tak samozřejmě, když se skládá, nebo nakládá, tak svítit, po zbytek času je to jen "osvětlování" škatulí od bot. Pro bezpečáky se dá vybavit areál kamerami s nočním viděním.

Pátek, 28. října 2022, 12:33Odpovědět

U Hustopečí u Brna vyrostlo obří depo. Zhasínejte, žádá město  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.