Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Břeclav chce, aby lidé věděli, kdy přijde bouřka. Pořídí varovný systém

Břeclav chce pořídit varovný a informační systém, obyvatele upozorní na bouřky či povodně. Město by chtělo podat žádost o dotaci, ještě letos aktualizuje příslušnou dokumentaci. V tiskové zprávě o tom dnes informovala mluvčí radnice Jana Pelcová. Pro vybudování systému se vyslovili zastupitelé.

„Víme, že s takovými bouřkami nic neuděláme. Pokud se má ale tak zásadně měnit klima a počasí v místě, kde žijeme, bude potřeba se na to připravit. Proto jsme zastupitelům předložili návrh na pořízení varovného systému obyvatelstva," uvedl místostarosta Břeclavi Jakub Matuška (Mladí a neklidní). Záměrem je podle něj zlepšit celkový systém varování včetně preventivní protipovodňové ochrany.

Břeclav vychází z projektu připraveného v roce 2015. Autonomní rádiové hlásiče ale chce doplnit o současná chytrá řešení. Půjde o doplnění varovného systému provozovaného státem, což jsou převážně sirény. „Ukazuje se, že město Břeclav bude muset investovat větší míru svých prostředků. Ochrana obyvatelstva je ale jedním ze základních úkolů města a my jsme si toho vědomi," doplnil místostarosta.

Od začátku června se jihem Moravy přehnalo několik bouřek, jejichž následky museli odklízet hasiči, a to i v Břeclavi. Například při bouřce 13. června silný vítr utrhl v Břeclavi část střechy na bytovém domě. Zhruba před rokem zasáhlo oblast mezi Břeclaví a Hodonínem tornádo, které poničilo asi 1200 domů, šest lidí tehdy přišlo o život.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/Oimheidi

Štítky ČR, správa, počasí, Břeclav, bouřka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Břeclav chce, aby lidé věděli, kdy přijde bouřka. Pořídí varovný systém  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.