Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hasiči zasahovali u hořícího adventního věnce. Ve vedlejší místnosti našli spát seniorku

Velké štěstí na pozorné sousedy měli obyvatelé domu na Břeclavsku. V osamocené místnosti totiž zanechali adventní věnec s plápolajícími svícemi, z nichž se plamen brzy rozšířil i na podložku. Jihomoravští hasiči před podobnými událostmi varují a apelují, aby lidé nenechávali hořící svíčky bez dozoru.

Neobvyklé nestálé světlo za oknem upoutalo pozornost muže, který v Hustopečích na Břeclavsku nastupoval do svého vozidla. Když si úkaz prohlédl pozorněji, zjistil, že v sousedním domě vzplál adventní věnec. Muž na místo okamžitě přivolal hasiče, kteří k požáru přijeli do několika minut.

Při zásahu sice musela jednotka násilně vniknout do bytu, plameny ale stihla zlikvidovat dříve, než poškodily vybavení domácnosti. V bytě pak hasiči nalezli seniorku, která svíčky zapomněla zhasnout a následně usnula v sousedním pokoji. „Tato událost dobře dopadla a obešla se bez zranění a větších škod. Nicméně ukazuje, jak užitečný může být v domácnosti hlásič kouře, který by ženu včas vzbudil a také připomíná fakt, že je velmi nebezpečné nechávat svíčky bez dozoru,“ varoval mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Mikoška.

Některé adventní věnce jsou pouze dekorací a svíčky na nich by se z bezpečnostních důvodů zapalovat neměly. „Tato informace by měla být výrobcem uvedena v návodu či popisu k výrobku,“ řekl Mikoška. Pod věncem by neměla chybět nehořlavá podložka. 

„Počty požárů v souvislosti se svíčkama v domácnosti naštěstí nejsou příliš vysoké, nicméně jde o typy požárů, které přímo ohrožují obyvatele domácností a je potřeba před nimi varovat," uvedli jihomoravští hasiči.


Ohořelá podložka věnce

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto LomiDertl/Pixabay.com, HZS JMK

Štítky adventní věnec, nebezpečí, vánoce, hasiči, svíčka, podložka, okres Břeclav, Jaroslav Mikoška, Hustopeče

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči zasahovali u hořícího adventního věnce. Ve vedlejší místnosti našli spát seniorku  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.