Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Drnholci na Břeclavsku mohou vyrůst větrné elektrárny. Rozhodne referendum

Obyvatele Drnholce na Břeclavsku čeká v říjnu důležité hlasování. Lidé se budou moci vyjádřit v místním referendu, které rozhodne o vzniku větrných elektráren v blízkosti obce. Vyslovit se budou moci v termínu podzimních voleb do Poslanecké sněmovny.

Svůj souhlas nebo nesouhlas se vznikem větrných elektráren v katastru městyse mohou za dva týdny vyjádřit Drnholečtí v místním referendu. „Vedení městyse oslovil na konci loňského roku soukromý investor, který na základě údajů o síle větru vytipoval místo na okraji katastru Drnholce jako vhodné pro umístění větrných elektráren. Původně mělo jít až o 12 elektráren, na setkání s občany ale firma upřesnila, že by šlo maximálně o šest elektráren," uvedl k předmětu hlasování starosta obce Jan Ivičič (Pro Drnholec 2018).

Elektrárny by měly vyrůst asi dva kilometry za Drnholcem v místě, které není z obce příliš viditelné. I přesto se zastupitelé domluvili, že o investici rozhodnou právě obyvatelé, kterým mohou nové větrníky ovlivnit výhled do krajiny. „Když investor představoval na veřejném setkání s lidmi svůj záměr, zajímal lidi hlavně hluk, zda nebudou větrníky plašit zvěř nebo zda do nich nebudou narážet ptáci. Jaký je převažující názor na umístění elektráren, ale ukáže právě referendum," dodal Ivičič. Aby bylo hlasování platné, musí se jej zúčastnit alespoň pětatřicet procent voličů.

Za každou zprovozněnou elektrárnu nabízí karlovarská společnost jednorázově milion korun s tím, že další statisíce by každý rok přibývaly. Za elektrárny, využití přístupových komunikací a investice do zájmových spolků by městys dostal celkem 450 tisíc korun za rok. Kdyby se rozhodlo o umístění větrníků na státní pozemek, musela by firma vložit další půl milion korun ročně do pronájmu. Městys přitom podle starosty ročně pracuje s patnácti miliony korun na insvestice a opravy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Drnholec

Štítky ČR, referendum, energie, Drnholec, větrná energie, okres Břeclav, elektrárna, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Drnholci na Břeclavsku mohou vyrůst větrné elektrárny. Rozhodne referendum  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.