Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Hustopečích rozkvetly mandloňové sady, tradiční slavnosti se přesunou na léto

Mandloňové sady v Hustopečích na Břeclavsku po zimě znovu ožily a hýří barvami. Rozkvetlé stromy, z jejichž plodů se vyrábí například tradiční místní pálenka, každoročně doprovázejí slavnosti. Konání akce však loni i letos zmařil covid. Pořadatelé se ale nevzdali, plánují mandlobraní v srpnu. 

Rozkvetlé stromy letos mohou navštívit pouze místní a lidé z blízkého okolí. Důvodem je vládní zákaz pohybu mezi okresy. Aby město zamezilo šíření nákazy, rozhodlo se uzavřít i místní rozhlednu. Vzhledem k opatřením se město snaží stromy v květu zprostředkovat lidem z jiných okresů prostřednictvím sociálních sítí. Fotografie nahrávají na instagramový a facebookový profil města. Chystají také video.

Mandloňové slavnosti, které jsou s kvetením neodmyslitelně spojené, se ovšem ani letos jaře konat nebudou. Pořadatelé slavností ale plánují termín akce přesunout z jara na léto, kdy plody mandloní dozrávají. 

„Jarní program, který trval od pátku do neděle, jsme přesunuli na srpen a o jeden den zkrátili. Přesto se ale sobotní mandlobraní protáhne až do noci, protože už bude teplo,“ uvedla hustopečská mluvčí Jana Hrádková. Tradičně nebudou chybět stánky s jídlem a mandlovými specialitami. Mezi vystupujícími je i kapela Buty. Hrádková dodala, že také chystají soutěž spjatou s obdobím sklizně.

Hustopečský mandloňový sad, který čítá téměř 1200 stromů je unikátní nejen v Česku, ale v celé střední Evropě. Návštěvníci se mohou vydat po naučné stezce, která je dovede až k sadům na kopci, kde kromě vzrostlých mandloní jde vidět až na Pálavské vrchy.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Hustopeče

Štítky Hustopeče, mandloně, slavnosti, jaro, slavnost, strom, okres Břeclav, léto, Buty, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hustopečích rozkvetly mandloňové sady, tradiční slavnosti se přesunou na léto  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.