Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Břeclavi se rozpadla koalice. Město nově povedou i Mladí a neklidní

Během pondělí tohoto týdne se v Břeclavi rozpadla koalice. Ukončili ji zástupci hnutí ANO, kteří nebyli spokojeni s dosavadním průběhem vedení města. Břeclavští zastupitelé ve středu na mimořádném zasedání zvolili po změně radniční koalice i nové obsazení městské rady. Starostou se stal dosavadní první místostarosta za ANO Svatopluk Pěček, jeho místostarosty Jakub Matuška z Mladí a neklidní a Richard Zemánek z KDU-ČSL. Počet uvolněných pozic v městské radě se snížil ze čtyř na tři funkce.

Koaliční smlouvu v pondělí vypovědělo hnutí ANO, které ji po volbách uzavřelo s hnutím Pro Region, odkud byl i končící starosta Pavel Dominik, ČSSD a KDU-ČSL. Bývalá koalice měla v zastupitelstvu o 27 členech 14 zastupitelů, stejně jako koalice nová. Do nové koalice ANO pozvalo vítěze voleb Mladí a neklidní, dosavadního partnera KDU-ČSL a Společně pro Břeclav.

„V radě má nově tři místa hnutí ANO, tři mají Mladí a neklidní, dvě lidovci a jedno Společně pro Břeclav," řekl nově zvolený starosta Pěček, který byl dosud prvním místostarostou. „Nastavili jsme si základní principy jednání. Patří mezi ně jednomyslnost při personálním obsazování postů, každý z partnerů bude mít právo veta, chceme jinak pracovat s veřejností a zahrnout opozici do fungování města," uvedl lídr Mladých a neklidných Jakub Matuška.

Vlastní popravy se účastnit nebudu

Dosavadní starosta Pavel Dominik se hlasování nezúčastnil. Zahájil zasedání zastupitelstva, rozloučil se a konstatoval, že vlastní popravy se účastnit nebude. V sále chyběl i končící místostarosta Jaroslav Válka z ČSSD. Nové vedení města bylo zvoleno většinou hlasů, pro Pěčka hlasovalo 17 zastupitelů, sedm se zdrželo, Matuška byl zvolen 16 hlasy a Zemánek dostal 17 hlasů zastupitelů.

„Na předání úřadu jsme se s končícím starostou domluvili na úterý, rada se v novém složení sejde už v pátek, protože je třeba udělat řadu rozhodnutí, která nepočkají," uvedl Pěček.

Mladí a neklidní se zakousli do voleb, a nepustili

Rozhodnutí ANO vystoupit z dosavadní koalice bylo pro partnery překvapením. ANO ke změně vedl podle Pěčka tlak členské základny. Už dřív řekl, že zastupitelé byli kritizováni, že po volbách nejednali s vítězem voleb, ačkoliv se jejich předvolební programy prolínaly.

Vítězem voleb se  na podzim stalo uskupení Mladí a neklidní. Uskupení mladých nezávislých kandidátů s podporou Pirátů a STAN uspělo s velmi živou a kontaktní kampaní. po volbách je však ostatní strany z jedání vyšachovaly.

V Břeclavi se dostalo do zastupitelstva všech devět kandidujících subjektů. Šest mandátů mají vítězní Mladí a neklidní, pět Pro Region, čtyři hnutí ANO, tři ČSSD, po dvou mandátech má KDU-ČSL, KSČM, dále uskupení složené z ODS, TOP 09 a Svobodných Společně pro Břeclav a dva mandáty má Naše Břeclav. Jeden získala SPD.

Autoři | Foto Mladí a neklidní, volební spot

Štítky Břeclav, koalice, mladí a neklidní, ANO 2011, rada, volby, KDU-ČSL, Richard Zemánek, ČSSD, Pavel Dominik, Jaroslav Válka

V Břeclavi se rozpadla koalice. Město nově povedou i Mladí a neklidní  |  Břeclavsko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.