Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zámek v Lysicích má po dvou letech obnovené zahrady. Lidé si památku prohlédnou o Velikonocích

Po dvou letech skončily práce na generální rekonstrukci zahrad, skleníků, zahradnictví i fíkovny na zámku v Lysicích na Blanensku. Lidé se na výsledek prací za 193,5 milionu korun podívají poprvé na Zelený čtvrtek 28. března příštího roku, řekla kastelánka zámku Martina Rudolfová.

„Zbývají dokončit už jen drobnosti, například se teď přiváží veškerý terakotový mobiliář, tedy sochařská výzdoba i mísy pro vysazení květin. V zahradnictví začínají pracovat právě na této výsadbě. Do jara potřebujeme ještě připravit vstupní expozici, zajistit prezentaci archeologických nálezů a prezentaci celé obnovy," uvedla Rudolfová.

Lidé by si tak na výstavě měli udělat představu o všech pracích, které bylo nutné uskutečnit i pod povrchem obnovené zahrady. Za 28 měsíců se na obnově zahrady, zahradnictví, skleníků i fíkovny podíleli čtyři inženýři architektury, tři stavbyvedoucí a v nejvytíženější den na ní pracovalo zároveň 76 dělníků a techniků. Zahradníci vysadili 62 druhů květin, stromů a keřů, travní plochy pokrývají půl hektaru. Nové retenční nádrže zajistí 38 krychlových metrů vody.

Původně odhadované náklady na kompletní rekonstrukci zahrad a souvisejících budov byly 180 milionů korun, nakonec náklady dosáhly 193,5 milionu korun. „Z toho 182,3 milionu korun pokryla dotaze z ministerstva kultury z programu péče o národní kulturní poklad, přímá dotace generálního ředitelství Národního památkového ústavu byla 11,2 milionu korun," uvedla kastelánka.

K původně naplánovaným pracím přibyla ještě rekonstrukce fasády východního křídla v předzámčí. Bylo nutné načasovat ji před dokončením zahradních úprav, aby na nově osetých plochách nebylo nutné stavět lešení a nebyly tak poničeny.

Kromě zahradních ploch prošlo obnovou sloupoví dřevěné kolonády, zahradnictví se skleníky a oranžerií i fíkovna s posuvnou střechou. Bylo nutné staticky zajistit ohradní zdi, vybudovat nové rozvody vody i elektřiny, rekonstrukcí prošla i sochařská výzdoba zahrady.

Státní zámek v Lysicích byl původně vodní tvrzí, přebudovanou na renesanční zámek, později následovaly barokní úpravy. Každoročně jej v dobách před pandemií navštívilo přes 30 tisíc lidí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zámek Lysice

Štítky Památky, Zámek, Lysice, Rekonstrukce

Zámek v Lysicích má po dvou letech obnovené zahrady. Lidé si památku prohlédnou o Velikonocích  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.