Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Vodohospodáři pokračují v rekonstrukci nádrže v Letovicích, vybetonují skluz a vývar

Povodí Moravy pokračuje v rozsáhlé rekonstrukci vodní nádrže Letovice na Blanensku. Stavební úpravy se nyní zaměřují na vybetonování skluzu a vývaru a dokončení mostovky. Nádrž i v průběhu prací, které začaly před dvěma lety, plní všechny svoje funkce a neplatí tam žádná omezení. K dokončení náročné přestavby zbývá rok.

Cílem modernizace letovické přehrady je ochrana vodního díla a území pod ním na desetitisíciletou povodeň. „Stavebně jsme dokončili opevnění návodního líce i sanaci zdí odběrné věže, dokončujeme korunu hráze, přelivovou zeď a spadiště. V následujících dvanácti měsících se budou práce soustředit na dokončení mostovky a vybetonování skluzu a vývaru,“ popsal generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Součástí náročné rekonstrukce byla i těžba a odvoz sedimentů. Vytěžený materiál splňoval podmínky pro uložení, díky čemuž v dalších dnech začne výsadba zeleně na místech, kam se usazeniny odvezli. „Odtěžili jsme o deset tisíc kubíků sedimentů více, než byl původní plán. To se odrazí hlavně na kvalitě vody v nádrži,“ sdělil.

Povodí Moravy vysadí přes čtyři sta kusů stromů a keřů, které jsou původní a v lokalitě se přirozeně vyskytují. Jedná se například o třešeň, lípu, dub a břízu, z keřů potom třeba hloh nebo kalinu. Díky výsadbě vznikne u nádrže nový biotop, jenž bude druhově bohatý a poskytne útočiště řadě organismů.

Ochrana před povodněmi i rekreace

Cílem vodohospodářů bylo zachovat při rekonstrukci všechny účely nádrže od ochrany před povodněmi, přes hospodaření s vodou a vylepšování ekologických průtoků až po rekreační využití nádrže. „Vždy jsme proto měli a nadále i budeme mít dostatečný akumulační prostor pro transformaci případných povodňových přítoků, abychom zajistili bezpečnost lidí, kteří žijí pod hrází,“ uvedl Gargulák.

Úroveň vodní hladiny, která poskytuje dostatečnou ochranu přehrady před dvousetletou povodní a na kterou ji můžou vodohospodáři aktuálně maximálně zvednout, je na kótě 356,2 metrů nad mořem. „Harmonogram snižování a opětovného navyšování hladiny vody v nádrži jsme vytvořili tak, aby v každé fázi rekonstrukce byla hladina na co nejvyšší možné kótě, a to nejen v souvislosti s fází rekonstrukce, ale i ročním obdobím,“ vysvětlil.

S ohledem na velmi suchý podzim a nedostatečný přítok se aktuální hladina nachází asi třicet centimetrů pod nejvyšší možnou úrovní.

Náklady na rekonstrukci vodní nádrže Letovice vystoupaly na 236 milionů korun. Projekt financuje Povodí Moravy společně s ministerstvem zemědělství, které poskytlo většinu financí. Modernizace vedoucí ze zvýšení úrovně bezpečnosti vodních nádrží uskutečnili v minulosti vodohospodáři například i v Boskovicích, Koryčanech nebo na Plumlově.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky Vodní nádrž Letovice, Rekonstrukce, Povodí Moravy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři pokračují v rekonstrukci nádrže v Letovicích, vybetonují skluz a vývar  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.