Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Archeology v Moravském krasu trápí záhadná destička. Neví, z které doby pochází

Z unikátního nálezu se radují archeologové v Moravském krasu. Kateřinská jeskyně odhalila záhadnou rytinu, jejíž časové zařazení je pro vědce zatím tajemstvím. Unikátním objevem odborníci navázali na úspěšné výzkumy z minulých let, které dokázaly například existenci tajné penězokazecké dílny.

S tajemnými břidlicovými úlomky si lámou hlavu vědci na jižní Moravě. Kusy plastické rytiny objevili při archeologickém výzkumu v Moravském krasu. Semeništěm unikátních artefaktů je Kateřinská jeskyně, ve které odborníci nejdřív odkryli štípanou industrii pocházející pravděpodobně z paleolitu. O kus dál poté ležel ještě zajímavější předmět.

Výzkumníky překvapily úlomky z břidlice, na kterých se vyjímá plastická rytina postav. Kamenná destička sice ležela ve stejné vrstvě jako pravěké nástroje z doby 15 tisíc až 2,5 tisíce let před naším letopočtem, s jedinečným objevem si ale pracovníci zatím neví rady. „V sondách Ledové chodby se nacházely také další kosti pleistocenních zvířat, převážně medvědů. V Bezejmenné chodbě se našla stejně jako loni pravěká a středověká keramika,“ dodal za Správu jeskyní České republiky Petr Zajíček.


Úlomek z břidlicové rytiny. FOTO: Správa jeskyní ČR

Archeologický ráj

Odkrývání historie se v Kateřinské jeskyni odehrává už několik let. Ledová a Bezejmenná chodba, do které se archeologové pustili minulý rok, chrlí jeden unikát za druhým. „Našlo se velké množství polotovarů mincí, takzvané střížky, které nemají ražbu a mnohé jsou různým způsobem poškozené. Hojně se vyskytl také odpad plechů po výrobě,“ uvedl mluvčí Správy jeskyní ČR Pavel Gejdoš a dodal, že nález dokládá existenci pěnezokazecké dílny z konce 14. nebo průběhu 15. století.

Penězokazectví se ve středověku řadilo svou závažností k hrdelním zločinům. Pachatelé bývali často brutálně mučeni a poté odsouzeni k trestu smrti. Podobný nález je na Moravě pouze jeden, a to v Čertově jeskyni na Kotouči u Štramberku. Už v roce 2019 Moravský kras odkryl nejstarší pozůstatky kreseb na území Česka. Abstraktní obrazce z čar a teček neboli epigrafiku, lidé podle odborníků vytvořili před 7200 lety.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa jeskyní ČR

Štítky Moravský kras, Kateřinská jeskyně, archeologové, historie, pravěk, objev

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Roland von Wagen

Padělání. Zlatý Google.

Pátek, 28. července 2023, 23:48Odpovědět

Roland von Wagen

Jaký smysl to penězokazectví mělo?

Pátek, 28. července 2023, 23:46Odpovědět

Archeology v Moravském krasu trápí záhadná destička. Neví, z které doby pochází  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.