Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vodohospodáři vrátili zpět vodu do letovické nádrže. Práce ale nabraly zpoždění

Dva roky pracují vodohospodáři na rekonstrukci letovické nádrže, která po konci prací bude mít dno vyčištěné od sedimentů nebo splní protipovodňové funkce. Dělníci přestavbu z velké části dokončili a vrátili do díla vodu, i tak ale musejí na slavnostní stříhání pásky počkat.

Aktuálně práce na vodním díle na Blanensku umožňují, že vodohospodáři vrátí hladinu na původní stav a zrušili omezení. „Kompletně hotové je opevnění návodního líce a sanace zdi odběrné věže. Před dokončením jsou práce na bezpečnostním přelivu a spadišti. V současnosti se soustředíme na betonáž skluzu, vývaru a také osazení mostovky. Po dokončení rekonstrukce se zvýší ochrana vodního díla a území pod ním na kontrolní desetitisíciletou povodeň tak, aby zabezpečení bylo v souladu s platnou vyhláškou o technických požadavcích pro vodní díla,“ sdělil investiční ředitel Povodí Moravy (PMO) Tomáš Bělaška.

Dělníci si pochvalují, že vytěžili o deset tisíc kubíků sedimentů, než původně plánovali. Přinést to má podle odborníků i to, že se budou méně tvořit sinice. I tak se ale stavbě nevyhýbají komplikace, které odsouvají termín dokončení.

Při stavebních pracích na vývaru byly zjištěny nepředvídatelné geologické poměry. Museli jsme proto výrazně změnit pracovní postup, díky čemuž se nám situaci podařilo úspěšně vyřešit. Úpravy projektové dokumentace a změna pracovního postupu vedly k posunutí termínu dokončení stavby o sedm měsíců na listopad 2024,“ doplnil Bělaška s tím, že podnik zaplatí za opravu více než 230 milionů korun. 

Rekonstrukce a modernizace vedoucí ke zvýšení úrovně bezpečnosti vodních nádrží Povodí Moravy postupně uskutečňuje i na dalších významných vodních dílech. „Například v posledních třech letech podobným způsobem zmodernizovalo vodní nádrže Boskovice, Koryčany či Plumlov. V předchozích letech rekonstrukcí prošly vodní nádrže Karolinka, Bystřička a Opatovice,“ dodal Petr Chmelař, mluvčí PMO. 

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto PMO

Štítky Letovice, Křetínka, Povodí, Moravy, Čištění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodohospodáři vrátili zpět vodu do letovické nádrže. Práce ale nabraly zpoždění  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.