Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Blansko chce mít kontrolu nad teplem. Založí městskou firmu

Vlastní městskou společnost, která se postará o dodávání tepla, si založí v Blansku. Kontrolu nad Centrálním zásobováním teplem (CZT) si od příštího roku převezme firma Teplo Blansko. Zatím zajišťuje provoz soustavy externí provozovatel, s nímž má město dlouhodobý spor.

Nová firma se postará o více než stovku objektů v Blansku, které jsou napojeny na centrální soustavu. K založení společnosti vedly město problémy s vysokou cenou tepla a především negativní zkušenosti s externím provozovatelem. Poslední dva roky se totiž mezi Blanskem a firmou ZT Energy táhne spor týkající se výkladu smluvních ujednání k provozování CZT.

Problémy začaly ve dvacetitisícovém městě gradovat na konci roku 2021. Obyvatelům tehdy razantně narostly zálohy. ZT Energy odběratelům navíc nařídila, aby navýšenou částku zaplatili i zpětně. Společnost tehdy argumentovala tím, že její dodavatel zemního plynu zkrachoval a energie musela pořídit za vysoké ceny.

Blansko chce dostat licenci

Blansko věří, že převzetí soustavy do vlastních rukou a založení nové společnosti povede k reálnému vlivu města na tvorbu ceny tepla a ke snazší správě příslušných technologií. Současní odběratelé mají s externí firmou uzavřené smlouvy do konce letošního roku. Na systém jsou napojeny bytové domy, některé veřejné budovy i komerční prostory.

 „Úkolem nového jednatele bude zajištění všech přípravných kroků a získání licencí souvisejících s převzetím provozování soustavy CZT v Blansku od 1. ledna 2024," uvedla mluvčí města Blansko Pavla Komárková.

Nový jednatel

Jednatelem nové společnosti Teplo Blansko se stane Vlastimil Vaníček. Na poli energetiky pracuje přes dvě dekády, zkušenosti má z vrcholných manažerských pozic. „Dlouhodobě profesně spolupracuje mimo jiné s Teplárnami Brno a dalšími velkými odběrateli energií. Jeho profesní zkušenosti by měly být zárukou, že se rozjezd společnosti Teplo Blansko a převzetí provozu CZT podaří," uvedla mluvčí města Blansko Pavla Komárková.

Založení nové firmy se projednávalo na zasedání Zastupitelstva města Blanska. Jedním z bodů setkání bylo také fungování Kulturního střediska města Blanska, jehož ředitel nedávno přišel o funkci. Na jednání se dostavili také nespokojení občané, kteří vyjádřili svůj nesouhlas s postupy vedení města.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Blansko

Štítky teplo blansko, energie, teplo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko chce mít kontrolu nad teplem. Založí městskou firmu  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.