Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Blansko se blíží vytouženému mostu. Překlenuje železnici i řeku

Blansko netrpělivě vyhlíží nový most, který překlenuje řeku Svitavu a železniční trať. Vytoužená stavba, o níž se v okresním městě mluvilo nejméně dvacet let, má za sebou nejnáročnější fázi prací. Nyní dělníci finišují s úpravami tak, aby řidiči dostali objekt jako předčasný vánoční dárek.

Na stavbu nového mostní objektu čeká okresní město na sever od Brna desítky let. Objekt vedený přes železnici po dokončení propojí centrum a ostatními částmi Blanska města. Nyní se motoristé, kteří trávili dlouhý čas při přejezdu přes koleje u závory, dočkají. Dělníci dokončili výsuv mostu, což je jedna jedna z nejnáročnějších části prací, pomocí stometrové výsuvné dráhy. Aktuálně konstrukci stavebníci spouští na úroveň kruhové objezdu. Zároveň objekt doplňují zábradlím, ocelovými lany a dalšími prvky.  

„V závěru bude most napojen na kruhové objezdy, na které vyústí v obou směrech. Dělníci z obou stran vybudují čtyřicetimetrová betonová předpolí,“ sdělila Drbně mluvčí Blanska Pavla Komárková.

Vánoční dárek

Práce na dopravní stavbě, která se v Blansku řešila více než dvacet let, odstartovaly loni v červenci. Mostní konstrukce začíná ve Svitavské ulici na levém břehu řeky Svitavy a přemosťuje koryto řeky, železniční koridor a končí v průmyslové zóně na Starém Blansku.

Podle Roberta Škareckého, stavbyvedoucího firmy Metrostav DIZ, jež práce za více než čtvrt miliardy korun uskutečňuje, nabrala stavba zpoždění. Termín dokončení ale není v ohrožení. Motoristé tak projedou úsekem poprvé v polovině prosince, kdy zároveň končí rok trvající vlaková výluka. Zároveň se pracovalo také na budování okružní křižovatky ve Svitavské ulici, s níž už stavaři skončili. Naopak v ulici Brněnská se stále pracuje. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Blansko, Most, Stavba, železnice, Svitava, kruhový objezd, Brno, Metrostav DIZ s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko se blíží vytouženému mostu. Překlenuje železnici i řeku  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.