Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Blansko se po dvaceti letech loučí s oblíbeným farářem. Dostal elektrokolo

Emotivní chvíle zažívají lidé v Blansku, odkud po více než dvaceti letech odchází z kostela svatého Martina farář Jiří Kaňa. Šedesátiletý kazatel patřil k oblíbeným postavám místního života a zasloužil se o zvelebení chrámu i jeho zpřístupnění široké veřejnosti. Na odchod dostal duchovní dárek v podobě elektrokola.

Slova díků a uznání si vysloužil rodák z Dolních Bojanovicích od lidí z Blanska, kteří se přišli s katolickým duchovním rozloučit při jeho poslední mši. Absolvent hodonínského gymnázia a bohoslovecké fakulty v Litoměřicích sloužil v okresním městě na sever od Brna dvaadvacet let. 

Nyní míří Kaňa do Velkého Meziříčí na pokyn nového brněnského biskupa Pavla Konzbula. Za působení blanenského duchovního doznal chrám v centru několik změn. Týkaly se například obnovy opěrné zdi kostela, uskutečnění archeologického průzkumu nebo na zahradu nastěhoval mnohá domácí zvířata. Lidé v poslední době ale nejvíce ocenili, že se zpřístupnila kostelní věž, která je v současné době turistickým tahákem.

Mám radost z toho, že se farní areál podařilo dotvořit do podoby, že se tu lidé cítí dobře a zejména rodiče s dětmi zde nachází bezpečné prostřední. Takový prostor kousek od centra města, to je něco výjimečného,“ sdělil si otec Jiří, podle nějž zůstane fara a objekty v jejím okolí i nadále zůstanou jedním z center komunitního života.

Káňa dostal při poslední mši, již zároveň částečně spojil jako oslavu kulatých narozenin, od farníků nečekaný dárek. Elektrické kolo, které se mu v kopcovitém terénu Vysočiny bude hodit. Ve funkci ho střídá funkci brněnský důchovní Jaroslav Čupr. Ten naposledy působil v kostele svaté Máří Magadalény. 

S osobností nového kněze určitě přijde nová inspirace, nápady i zdroj myšlenek. Ty hlavní hodnoty, na kterých stavíme, ale zůstávají stále stejné,“ myslí si kněz, který si nyní vyzkouší pátou štaci v kariéře. V minulosti kromě Blansko působil v brněnských kostelech – sv. Tomáše a Neposkvrněného Srdce Panny Marie či katedrále sv. Petra a Pavla. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Blansko

Štítky Blansko, Církev, Biskupství, Změny, Kostel svatého Martina, kostel, Brno, Litoměřice, Dolní Bojanovice, Jaroslav Čupr, Velké Meziříčí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko se po dvaceti letech loučí s oblíbeným farářem. Dostal elektrokolo  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.