Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Blansko odhalilo modulovou kavárnu. Vypadá jako kontejner, zlobí se místní

Vedení Blanska se dlouhodobě snaží o zvelebení místa po zbouraném hotelu Dukla, jenž stával na náměstí Republiky. Od loňského roku hledalo město zhotovitele nové modulové kavárny, která prostor oživí a přiláká do centra místní i turisty. Čerstvě odhalený modul ale lidé kritizují.

Blansko včera odkrylo podobu dlouho očekávané modulové kavárny, která nabídne posezení a výhled z přilehlé terasy. Původní návrh projektu vznikl z pera architekta Martina Habiny, který představil vizualizaci vzdušné kavárny s dřevěnými prvky. Z předložené podoby ale nakonec sešlo. Nyní na místě stojí atypický modul podle architektů Rastislava Lukáče a Michala Stejskala.

Čtyři metry široká a 18,5 metru dlouhá konstrukce, na níž byly postupně usazeny moduly, vyrostla v Blansku již v červnu. Přestože vedení města nazývá kavárnu dominantou, někteří lidé jsou opačného názoru a nový prvek vnímají negativně. 

Kavárna za 6,6 milionů korun

„Vagóny patří na nádraží a ne do centra města. Kdo tohle dovolil… nepochopitelné,“ vyjádřila se ve facebookové diskuzi jedna z obyvatelek. „Kam se poděl ten původní vzdušný projekt architekta Habiny. Místo toho je kontejnerový skleník,“ posteskl si další muž. Kritiku si odneslo také samotné umístění v prostorech bývalé Dukly. „Výhled na činžák z 50. nebo 60. let? Výhled na nákupní středisko? Výhled na prosklenou bankovní budovu? Že jste tam sakra nenechali ten hotel,“ postěžovala si diskutující.

Původní návrh architekta Habiny.

Ačkoli ještě v minulém roce se vedení města shodlo, že maximální částka uhrazená za kavárnu by měla být šest milionů korun, finální verze se Blansku prodražila. „Modulová stavba a přípravné práce včetně úprav okolního prostranství kavárny přijdou městskou kasu zhruba na 6,6 milionu korun,“ uvedla mluvčí města Pavla Komárková. Ke zdražení došlo mimo jiné kvůli komplikacím s opravou stropní konstrukce, která město vyšla na 412 tisíc korun.

První návštěvníci by měli v kavárně z dílny firmy Cubespace usednout v srpnu. „Zatím čekáme na to, až bude vše stavebně dokončeno. Poté začneme zařizovat vnitřní prostory a navážet další vybavení kavárny, od nábytku, vybavení baru až po naskladnění surovin. Počítáme se zahájením provozu, co nejdříve to půjde,“ popsala v červnu budoucí provozovatelka podniku Radka Smíšková.  

Finální podoba kavárny a jejího okolí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Blansko

Štítky Blansko, kavárna, modulová, stavba, architekt, Náměstí republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Blansko odhalilo modulovou kavárnu. Vypadá jako kontejner, zlobí se místní  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.