Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve westernovém městečku mají písek, po kterém chodil sám Vinnetou

Westernové městečko v Boskovicích na Blanensku letos oživuje svůj tradiční program několika novinkami. Malí i velcí návštěvníci se mohou těšit na výstavu zmenšeného modelu westernového městečka či audiovizuální show. Milovníky Divokého západu navíc letos přivítají zmodernizované prostory.

Jan Machálek je profesí celník, je však také velkým fanouškem série filmů o Vinnetouovi a Old Shatterhandovi. Právě to ho přimělo, aby se vydal pátrat po dávno zapomenutém chorvatském městě, kde se jedenáctidílná filmová série natáčela. Filmaři umístili městečko nedaleko skutečné železnični tratě mezi Zadarem a Kninem. Dle všech dostupných informací bylo určeno místo, kde město pravděpodobně stávalo. S ženou jsme vyjeli do Chorvatska a opravdu ho našli,“ popsal Machálek. Z chorvatského Roswellu přivezl červenou hlínu, kterou pracovníci westernového městečka smíchají s tou boskovickou, čímž se obě místa pomyslně propojí.

Modely z Brna

Zábavné středisko, v němž se letos opravilo například sídlo šerifa i s vězeňskou celou, oživuje program také novou show s názvem Indiánská pocta matce Zemi. Jde o audiovizuální projekt, který vznikl ve spolupráci s brněnskou hvězdárnou a zoologickou zahradou. Dílo kombinuje skladby s indiánskými motivy se třemi audio nahrávkami, za každou zapojenou instituci jedna. Součástí programu jsou také obrovské modely Země a Měsíce, které byly dříve k vidění na brněnské Kraví hoře. Atrakce nyní poputují do Boskovic, kde ozvláštní zdejší jezdeckou show.

Divoký Západ jako na dlani

Jednou z novinek je výstava miniatury města na Divokém Západě. Na patnácti metrech čtverečních může každý návštěvník vidět svět indiánů a kovbojů jako na dlani. Modely postaviček a domů zapůjčil grafik Michal Kořán ze své soukromé sbírky. „Za více než čtyřicet let jsem nashromáždil tolik stavbiček z Divokého západu, že zaplní osm kufrů. Na figurky potřebuji jeden. Vytvoření expozice MiniWestern je takovým pomyslným vyvrcholením mé sběratelské kariéry,“ řekl Kořán.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Westernové městečko Boskovice

Štítky westernové městečko, Boskovice, indiáni, Vinnetou, Divoký západ, okres Blansko, Old Shatterhand, Chorvatsko, Zadar, Knin, Roswell, Brno, Měsíc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve westernovém městečku mají písek, po kterém chodil sám Vinnetou  |  Blanensko  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.