Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

I když je obleva, lyžovat se stále dá, lákají provozovatelé lyžařských areálů na jižní Moravu

Podmínky pro lyžování v areálech v Jihomoravském kraji jsou i přes oblevu stále dobré, na sjezdovkách na Blanensku leží přes půl metru sněhu. Provoz kvůli nepříznivým podmínkám přerušil areál ve Filipově údolí na Hodonínsku, uvedli provozovatelé či správci areálů.

Lyžovat se v areálech na jihu Moravy začalo minulý víkend, kdy týden předtím vydatně nasněžilo a teploty byly vesměs pod nulou, v noci výrazněji. Tento týden šly ale teploty nahoru, přírodní sníh už z terénu téměř zmizel. V areálech ale nasněžili i technický sníh. V Hodoníně u Kunštátu tak leží na sjezdovce mezi 50 až 70 centimetry sněhu.

„Za první víkend jsme evidovali značný zájem lyžařů, určitě si to užili. Podmínky pro lyžování jsou u nás stále dobré, vše funguje tak, jak má," popsal za areál Vlastimil Jílek. Areál leží na východním okraji Českomoravské vrchoviny, délka sjezdovky je asi 550 metrů s převýšením 100 metrů. Otevřeno je o víkendu od 8:00, ve všední dny se začíná od 9:00, končí se ve 20:00.

Stále dobré podmínky pro lyžování nabízí také nedaleký areál v Olešnici. „Na svahu máme kolem 70 centimetrů sněhu, někde i více. Jde především o technický sníh, ale něco málo přírodního tam ještě je," uvedla za středisko Petra Bártová. Areál nabízí sjezdovku o délce 500 metrů se stometrovým převýšením. Otvírací doba je stejná jako v Hodoníně u Kunštátu, jen v neděli se končí v 19:00.

Stále dobré podmínky pro lyžování nabízí areál v Němčičkách na Břeclavsku, kde se lyžuje na svahu mezi vinohrady. Mají tam přes zimu na svahu položený umělý povrch, který umožňuje lyžovat i za nepříznivých klimatických podmínek. Lyžovat se tam tedy dá i za situace, kdy jsou teploty nad nulou a sníh není. Svah je ale nyní stále celý pokrytý sněhem, leží na něm kolem 30 centimetrů. „Přírodní sníh už sice nemáme, ale podmínky pro lyžování jsou stále velmi slušné, na to, jaké je počasí," uvedl za provozovatele Jaroslav Stávek.

O uplynulém víkendu se lyžovalo i ve Filipově údolí na Hodonínsku, od pondělí je tam ale provoz kvůli nepříznivým podmínkám přerušený. Podle webu areálu by se vlek mohl znovu rozjet o víkendu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Snow Olešnice

Štítky Lyžování, Jihomoravský, Kraj, Sport, Počasí

I když je obleva, lyžovat se stále dá, lákají provozovatelé lyžařských areálů na jižní Moravu  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.