Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kvůli migraci zavedlo Rakousko namátkové kontroly na hranici s Českem

Rakousko kvůli migraci zavedlo od dnešní půlnoci namátkové kontroly na hranici s Českem. Opatření bude prozatím platit deset dní, uvedlo v úterý rakouské ministerstvo vnitra. Od pondělního večera provádějí namátkové kontroly u hranic s Českou republikou rovněž němečtí policisté. Česko už dva týdny kontroluje některá auta na hranicích se Slovenskem.

Rakouský postup je očekávanou reakcí na stejný krok z německé strany a stejný bude i režim kontrol, uvedl v úterý ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Kontroly podle něj nebudou stálé ani plošné.

Český ministr vnitra připomněl, že Rakousko už delší dobu namátkově kontroluje hranice se Slovenskem, Maďarskem i Slovinskem. „Středoevropské země tak reagují na potřebu efektivně bojovat s převaděči a na zatím nedostatečnou ochranu vnějších hranic EU. Právě její posílení je řešením nelegální migrace, které Evropa zatím nepříliš úspěšně čelí," uvedl ministr Rakušan.

V souvislosti s nelegální migraci již Rakousko kontroluje své hranice se Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem. „Mezinárodní spolupráce je klíčová pro rozhodné kroky proti nelegální migraci, pašerácké mafii a teroristickým hrozbám,“ citoval server ORF.at rakouského ministra vnitra Gerharda Karnera (ÖVP), který věc komentoval pro APA.

Hraniční kontroly budou „úzce koordinovány s českými úřady,“ uvedlo rakouské ministerstvo vnitra. Pod dohledem budou hlavně vytíženější přechody. 

Rakousko není první zemí, která kvůli migraci v posledních dnech zpřísnila režim na hranicích s Českem. Obnovení kontrol na německé straně hranic v pondělí oznámila spolková ministryně vnitra Nancy Faeserová. Uvedla, že budou pružně reagovat na aktuální situaci na hranicích. Opatření má prozatím desetidenní platnost s možným dvouměsíčním prodloužením.

Kontroly v česko-německém příhraničí v úterý komplikovaly nákladní dopravu v Ústeckém kraji na dálnici D8 a silnici přes hraniční přechod u Hory Svatého Šebestiána. V dalších krajích sousedících s Německem se podle policejních mluvčích problémy v dopravě u hranic neobjevily.

Česko od 4. října namátkově kontroluje auta na hranicích se Slovenskem. Kontroly u slovenských hranic ve stejnou dobu zavedlo také Rakousko a Polsko. České opatření vláda minulý týden prodloužila do 2. listopadu. Ministr vnitra Rakušan ho prezentoval jako preventivní. Česko by podle něj kontroly samo o sobě nezavedlo, protože situace kolem migrace byla podle něho pod kontrolou.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky česko, rakousko, kontrola, migrace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli migraci zavedlo Rakousko namátkové kontroly na hranici s Českem  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.