Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihomoravané vyráží na pole, aby si natrhali jahody

Jihomoravským pěstitelům jahod letos začala sezona dříve, než původně předpokládali. V pohotovosti jsou rovněž lidé, kteří si sladké plody rádi natrhají sami. Pole otevřeli zemědělci například na Břeclavsku nebo Brněnsku a očekávají návštěvnický nápor.

Navzdory oznámení pouze den předem přijeli lidé k jahodárně do Šakvic už hodinu před otevřením. "Přijeli jsme s manželem všechno chystat už na osmou ráno. Počítali jsme, že lidé budou chodit od půl deváté, i když oficiálně otvíráme až v 9:00. Místo toho jsme přijížděli a lidé už stáli ve frontě," poznamenala Jakubčíková.

Při samosběru lidé zaplatí za kilogram jahod až o polovinu méně než za již natrhané jahody. V Šakvicích ho zahajují až tehdy, kdy množství zralých jahod umožňuje sběr po celý den. "Nikdy se nám zatím nestalo, že by nás někdy lidé vysbírali a museli jsme třeba zavírat dřív. Jakmile samosběr zahájíme, prodáváme každý den, s výjimkou vytrvalého deště," doplnila Jakubčíková.

Většina pěstitelů jahod aktuální informace zveřejňuje na svých facebookových profilech. Už v sobotu otevřeli jahodovou plantáž pro samosběr Kratochvílovi v Kupařovicích na Brněnsku, Jaroslav Kovář ze stejné obce otevřel samosběr už v pátek. Jahody do vlastních nádob si mohou lidé nasbírat i v Božicích na Znojemsku u Štefana Turoně a u firmy Zelenina Košťál ve Velkých Bílovicích na Břeclavsku. Další jahodárny otevřou své plantáže od pondělí nebo úterý. Severněji položená plantáž Zeas Lysice na Blanensku očekává zahájení samosběru v polovině června.

Cena za samosběr podle facebookových profilů a internetových stránek jahodáren zůstává stejná jako v loňském roce a pohybuje se okolo 70 korun za kilogram vlastnoručně nasbíraných jahod. Platnáže, které kromě samosběru nabízejí také už nasbírané plody, pak za kilogram jahod koupených bez práce účtují mezi 140 a 150 korunami.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Barbora Drozdová

Štítky Sběr, Jahody, Samosběr, Zemědělství

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihomoravané vyráží na pole, aby si natrhali jahody  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.