Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jižní Moravu ohrožuje velká voda. Situace se uklidňuje, hlásí vodohospodáři

, aktualizováno 17. května 2023, 14:30

Velké problémy způsobily vydatné deště na jižní Moravě, kde se vlivem intenzivních srážek zvedly hladiny řek. Nejvíce potíží hlásí hasiči na Hodonínsku, kde voda zaplavila silnice, sklepy i vznikají laguny. Říčka Velička dokonce dosáhla třetího povodňového stupně, tedy stavu ohrožení. Po poledni se už ale situace uklidnila.

Velička na Hodonínsku se vylila z koryta ve čtvrtek ráno. Postupně se dostala až na úroveň třetího povodňového stupně, který evidovali vodohospodáři ve Velké nad Veličkou a Strážníci. Postupem času ale voda klesla.

Hasiči pomáhají s odčerpáváním vody ze zatopených sklepů a silnic. Některé zatopené vozovky policie uzavřela. V pozoru jsou i na jiných místech v Jihomoravském kraji. I když na většině území regionu stále prší, déšť podle meteorologů slábne.

Uzavřená je kvůli vodě například silnice u Radějova. Byla zaplavená a hasiči ji uklízí. „Hrubé Vrbce odčerpávají dobrovolní hasiči vodu z několika objektů a vzniklé laguny. Ve Velké nad Veličkou zasahujeme u zatopeného sklepa," uvedli hasiči na twitteru. Začali odčerpávat také v Sudoměřicích, kde je voda v několika domech a také ve výrobní hale. Policisté informovali, že kvůli záplavám zavřeli část silnice v Javorníku nad Veličkou.

„Ke kulminacím by mělo začít docházet v závislosti na ustávání srážek během dnešního odpoledne  a večera, na větších vodních tocích vlivem dotoku z horních míst během čtvrtka,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy (PMO) Petr Chmelař

S ohledem na vydanou výstrahu vodohospodáři už v pondělí a úterý začalo uvolňovat zásobní prostory z vodních nádrží Vranov, Nové Mlýny, Dalešice a Vír.  „Nádrže mají prázdné retenční prostory a jsou připravené zachytit či zpomalit povodňové průtoky. Situaci pečlivě monitorujeme a na vodních nádržích budeme manipulovat operativně v závislosti na předpovědi a vývoji situace,“ uvedl mluvčí PMO.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS JMK

Štítky Povodně, Déšť, Strážky, Hasiči

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní Moravu ohrožuje velká voda. Situace se uklidňuje, hlásí vodohospodáři  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.