Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jižní Moravě zdražil benzín. Je stejně drahý jako v Rakousku

Po dvou týdnech poklesu se ceny pohonných hmot na jihu Moravy v uplynulém týdnu vrátily k růstu. Litr nejprodávanějšího benzinu Natural 95 se aktuálně u čerpacích stanic Jihomoravského kraje prodává v průměru za 37,31 koruny, před týdnem byl o 62 haléřů levnější. O 14 haléřů na litru zdražila nafta, za litr teď řidiči dají průměrně 37,69 koruny.

Podle údajů společnosti CCS, která ceny sleduje, je benzin o 1,05 koruny na litru dražší než před rokem, za naftu tehdy motoristé platili o 2,46 koruny na litru méně. Průměrná cena benzinu Natural 95 v celé ČR je 36,99 koruny za litr, u nafty 37,41 koruny. Nejlevnější paliva natankují řidiči v Královéhradeckém kraji, kde je litr benzinu v průměru za 36,50 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 36,88 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 38,68 koruny. Nafta se tam tankuje za 39,15 koruny za litr.

Nejlevnější benzin v kraji prodávají na Znojemsku, kde litr v průměru stojí 36,40 koruny. Nejméně platí za naftu motoristé na Hodonínsku, litr tam prodávají průměrně za 36,88 koruny. Paliva jsou v kraji nejdražší v okrese Brno-město, benzin mají u tamních čerpacích stanic v průměru za 38,23 koruny a naftu za 38,66 koruny.

Podle portálu tolls.eu, který sleduje orientační ceny paliv v Evropě, byla při posledním zjištění z 16. ledna cena benzinu v sousedním Rakousku srovnatelná s nynější cenou na jihu Moravy, nafta byla v Rakousku dražší. Na Slovensku byla cena benzinu po přepočtu nižší než na jihu Moravy a cena nafty vyšší. V Rakousku stál litr naturalu 1,57 eura (v přepočtu 37,32 koruny), litr nafty 1,74 eura (41,36 koruny). Na Slovensku stál podle portálu Natural 95 průměrně 1,49 eura (v přepočtu 35,42 koruny), nafta v průměru 1,62 eura (38,51 koruny). Data zveřejňovaná na portálu vychází z věstníku Evropské komise a dat uvedených na internetových stránkách benzinových pump.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adéla Marková

Štítky Jihomoravský, Ekonomika, Pohonné hmoty, Ceny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jižní Moravě zdražil benzín. Je stejně drahý jako v Rakousku  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.