Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

České dráhy dnes zahájily provoz výletních vlaků z Břeclavi do Lednice. Lidé se svezou Hurvínkem

České dráhy ve středu zahájily na výletní trati mezi Břeclaví a Lednicí pravidelný letní provoz nostalgických vlaků. Jezdí o státních svátcích a o víkendech. Lidé se svezou poválečným červeným motorákem, kterému se přezdívá Hurvínek. Parní lokomotiva zvaná Skaličák pojede 25. května a 14. září při ukončení výletního provozu.

Motorák zvládne trasu za půl hodiny a lidé mohou vystoupit i na zastávkách na trase, například u lednických rybníků. Zpáteční jízdné na celou trasu stojí 50 korun, parním vlakem dvojnásobek.

Výletní vlaky do Lednicko-valtického areálu jsou velmi oblíbené i díky atraktivitě areálu. Od nádraží v Lednici je to blízko na lednický zámek i do zámeckého parku. „Ve dnech parního provozu je navíc možné pokračovat historickým autobusem Praga RND po městě a okolí, například až na Janohrad," uvedla mluvčí ČD Vanda Rajnochová.

Kromě zámku a parku lidé v Lednici mohou navštívit i dvě muzea. V jednom se ukazují hračky z 19. a 20. století, druhé nabízí expozice z doby první republiky a nese název Lednice dávná - Jak se žilo za tatíčka Masaryka.

Historický vlak jezdí i ze Zbýšova do Zastávky 

Fanoušci železniční historie mají na jižní Moravě letos i další příležitosti svézt se historickým vlakem. Pravidelně přes léto jezdí ze Zbýšova do Zastávky muzejní úzkorozchodná dráha provozovaná Muzeem průmyslových železnic. K jednorázovým akcím patří 11. května oslava 180 let tratě z Břeclavi do Brna, což je nejstarší trať na území Česka.

O týden později vyjede parní vlak z Brna do Ivančic na Slavnosti chřestu. V polovině června se bude jezdit tradičně mezi Brnem a Kuřimí při slavnostech Brno - město uprostřed Evropy. Poslední červnový víkend se konají Strážnické slavnosti a vlaky budou vyjíždět z Veselí nad Moravou a z téhož města budou vlaky jezdit 20. července také do Velké nad Veličkou na Horňácké slavnosti. Slavnostem pernštejnského panství již tradičně patří 6. červenec, kdy vlaky jedou z Brna přes Nedvědici až do Nového Města na Moravě. Na podzim pojedou vlaky znovu do Strážnice, 14. září se koná Strážnické vinobraní.

Autoři | Foto youtube.com

Štítky českéí dráhy, Lednice, Břeclav, vlak, České dráhy, Hurvínek, slavnost, Brno, Lednicko-valtický areál, První republika, Zbýšov, Muzeum průmyslových železnic

České dráhy dnes zahájily provoz výletních vlaků z Břeclavi do Lednice. Lidé se svezou Hurvínkem  |  Z kraje  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.