Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Brně jsou v plném proudu jednání o budoucí koalici. ODS se oťukala s ANO

V moravské metropoli se vedou intenzivní jednání o budoucím vedení města. Primátorka a lídryně vítězné koalice SPOLEČNĚ (ODS+TOP09) Markéta Vaňková (ODS) se bavila o možné budoucí spolupráci s Reném Černým z hnutí ANO, které obsadilo druhé místo. Podle Vaňkové se obě politická uskupení shodla na programových bodech.

Kdo povede Brno zatím není jasné. Nejlépe mají do čela radnice nakročeno občanští demokraté, kteří ve spojení s Topkou získali šestnáct mandátů a vyhrálo volby. V pětapadesáti členném zastupitelstvu by tak jim stačilo, aby si přibrali do party hnutí ANO, které má třináct zastupitelů, což zajišťuje většinu. Zatím si ale podle současné primátorky strany neplácly. Chce počkat na výsledek jednání s dalšími představiteli partají, jež se probojovaly na radnici. 

Nelze zatím jednoznačně definovat nějaký závěr, ještě nás čeká jednání s ostatními subjekty. Jsem ráda, že máme informace od ANO, v podstatě se příliš neodchylovaly od jejich volebního programu a toho, co prezentovali v předvolebních debatách, žádné zásadní překvapení se nekonalo," popsala schůzku Vaňková, podle níž se s Babišovci shodli na tom, že je potřeba přepracovat územní plán, řešit energetickou krizi či vymyslet, jak postupovat v případě Nemocnice Milosrdných bratří.  

Černý řekl, že primátorce ukázal odborníky, které má ANO k jednotlivým tématům k dispozici. „Chtěli jsme představit vize na příští čtyři roky pro Brno, chtěli jsme představit odborníky, které na jednotlivé gesce máme, protože podle nás si Brno zaslouží, aby jej vedli odborníci," uvedl Černý.

Nynější šéfka brněnské radnice čeká další schůzka ve středu. Dorazí jednička lidovců a Starostů, náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL), který dovedl uskupení ke třetí příčce, což stačilo na deset zastupitelů. Další jednání se odehrají se zbylými čtyřmi politickými strany (Piráti, SPD, ČSSD a Zelení+Žít Brno) ve čtvrtek a pátek. O víkendu by si pak strany podle Vaňkové měly interně vyjasnit další postup.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný, Daniela Pařízková, Brno.cz

Štítky Brno, Vaňková, ODS, ANO, ANO 2011, Markéta Vaňková, radnice, René Černý, TOP 09, Petr Hladík, ČSSD, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Brně jsou v plném proudu jednání o budoucí koalici. ODS se oťukala s ANO  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.