Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2022: ODS vyhraje volby v Brně. Primátorka Vaňková slaví vítězství

, aktualizováno 24. září 2022, 22:38

Za vítězstvím ve druhém největším městě v Česku míří ODS. Občanští demokraté kandidující ve spojení s TOP 09 mají po sečtení více než devadesáti procent hlasů pohodlný náskok před hnutí ANO. Vede se jednání o budoucí podobě koalice a ve volebním štábu současné primátorky Markéty Vaňkové (ODS) vypukly oslavy.

Do brněnského štábu ODS a TOP 09, které kandidují pod názvem SPOLEČNĚ, v Hostinci u Semináru dorazila za potlesku přítomných primátorka Vaňková. Vítězství koalice označila za vítězství všech. Podle nepotvrzených informací může směřovat Brno ke koalici ODS a ANO. Zatím ale vše zůstává v rovině spekulací. Lídr Pirátů Marek Lahoda Drbně řekl, že případnou spolupráci nevylučuje, nicméně upřednostňuje současné složení koalice.

Na druhém místě se ve volbách do Zastupitelstva města Brna drží ANO s více než dvaceti procenty. „Já sama nemám ambici pracovat na komunální politice. Chceme se sejít se všemi stranami. Pro nás je důležité podílet se na vládnutí v Brně,“ okomentovala situaci v Brně za hnutí ANO Alena Schillerová (ANO), která byla v moravské metropoli třicátou tváří na kandidátní listině.

Na třetí příčce stojí Lidovci a Starostové. V tamním štábu se slaví. Podle kandidáta na primátora Petra Hladíka (KDU-ČSL) splnil dosavadní výsledek hlasování představy koalice. „Za hranici úspěchu jsme považovali patnáct procent, což se podle průběžných výsledků podařilo. Co se týče dalšího dění, už jsem pogratuloval ODS k vítězství. Předpokládám, že případná jednání budou následovat,“ řekl Hladík.

Ponurejší atmosféra je ve štábu Zelených a Žít Brno s podporou Idealistů. Ačkoli se dostali přes pětiprocentní hranici, očekávání byla vyšší. „Čekali jsme výsledek mezi sedmi a osmi procenty. Úplně spokojení nejsme, chtěli jsme alespoň čtyři mandáty. Na druhou stranu jsme měli úspěch v městských částech, kde naše tři starostky obhájily svoji pozici vysokými výsledky,“ řekla Drbně lídryně kandidátky Jana Drápalová (Zelení).

Článek průběžně aktualizujeme.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky politika, komunální volby, výsledky, ODS, Markéta Vaňková, Brno, ANO 2011, koalice, TOP 09, Česko, Petr Hladík, KDU-ČSL, Alena Schillerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: ODS vyhraje volby v Brně. Primátorka Vaňková slaví vítězství  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.