Počasí dnes6 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Komise špatně spočítala hlasy Zeleným v brněnském centru. Soud jim přiřkl další mandát

Krajský soud v Brně dnes po stížnosti Zelených ohledně obecních voleb v Brně-středu přiznal straně pátý mandát. O jeden mandát naopak přišlo ANO, nově jich má devět. Vyplývá to z rozhodnutí krajského soudu zveřejněného na úřední desce soudu. V městské části vzniká koalice vítězné ODS s podporou Svobodných spolu s ANO a KDU-ČSL. Strany by nově měly společně 27 mandátů z celkových 45. Ze zastupitelstva rozhodnutím soudu vypadl za ANO Jan Pazdírek, naopak v něm za Zelené usedne Marika Kupková.

Zelení ve stížnosti poukazovali na nesrovnalosti ve sčítání hlasů, namítali například, že v jednom z volebních okrsků nebyl některým jejich kandidátům započtený ani jeden hlas, přestože voliči strany tvrdili, že hlasovali pro celou kandidátní listinu.

V jednom okrsku nezapočítali Zeleným až 341 hlasů

Soud nejprve přepočítával hlasy ve dvou ze sedmi desítek okrsků a zjistil pochybení. V jednom z okrsků podle soudu měli mít Zelení o 69 hlasů víc, ve druhém o 341 hlasů víc, než kolik spočítala komise. Soud následně přepočítal hlasy v dalších čtyřech okrscích, závažná pochybení už ale nenašel. Zelené ale po připočtení hlasů volilo 8,43 procenta voličů, oproti původním 8,37 procentům. Po přepočtu jim připadl ještě jeden mandát.

„Chybným nezapočtením některých hlasů pro navrhovatelku v takovém rozsahu tak dle krajského soudu bezesporu došlo k porušení volebního zákona," konstatovala předsedkyně senátu Zuzana Bystřická.

Novou koalici rozhodnutí soudu neohrozilo

V městské části má ODS s podporou Svobodných 13 mandátů, ANO nově devět, po pěti mají shodně Piráti, KDU-ČSL a Žít Brno, které před čtyřmi lety volby v Brně-středu překvapivě jako nováček vyhrálo. Do zastupitelstva se dostali ještě Zelení nově s pěti mandáty a SPD se třemi zastupiteli. Novou koalici rozhodnutí soudu však nijak neohrozilo. Bezpečně ji složila  ODS, ANO a lidovci. 

Městskou část Brno-střed dosud vedlo Žít Brno, ANO, KDU-ČSL a Strana zelených. Městská část patří mezi největší v Brně. Má kolem 90.000 obyvatel a rozpočet na letošní rok je přes 800 milionů korun.

Krajský soud eviduje ohledně komunálních voleb téměř čtyři desítky stížností, a to z Jihomoravského, Olomouckého a Zlínského kraje a také z Vysočiny. Naprostou většinu z nich už zamítl nebo odmítl.

Autoři | Foto ilustrační foto

Štítky volby, zelení, Brno-střed, ANO 2011, Strana zelených, městská část, ODS, KDU-ČSL, koalice, rozsudek, Krajský soud v Brně, Žít Brno

Komise špatně spočítala hlasy Zeleným v brněnském centru. Soud jim přiřkl další mandát  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.