Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začíná druhé kolo senátních voleb. V Brně se o mandát utká rektor univerzity a ředitel rozhlasu

O páteční 14. hodině se opět otevřou volební místnosti. Tentokrát ne po celém Brně a okolí, volit do senátních voleb mohou letos jen obyvatelé Brna-středu, Kohoutovic, Starého Lískovce, Nového Lískovce a Bosonoh. O senátorský mandát se v druhém kole voleb utká rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek a ředitel Českého rozhlasu Jaromír Ostrý.

Rektor Bek, který je kandidátem Starostů a nezávislých, TOP 09, Zelených a ODS, ovládl první kolo suverénním způsobem. Hlas mu dalo 38% voličů.

O druhé postupové místo se utkali ředitel Českého rozhlasu Brno a kandidát za ANO Jaromír Ostrý se známým brněnským kadeřníkem, kandidátem za lidovce Janem Špilarem. Nakonec rozhodlo necelých 300 hlasů ve prospěch Ostrého. Špilar se přitom po celou dobu sčítání držel od ostrého na dosah jednoho procenta.

Volební účast byla u senátních voleb nižší než u komunálních. O senátorovi za svůj obvod rozhodlo 11 241 voličů, volební účast tak činila 32,55%.  

Bek přitom vyhrál suverénně. „Podpora je jednoznačně vyšší než u ostatních kandidátů, což je dobrá výchozí pozice pro druhé kolo, ale to vůbec neznamená, že bychom přestali s kampaní,“ prohlásil po vítězném prvním kole brněnský rektor.

V pátek se volební místnosti otevřou znovu ve 14 hodin a lidé budou moct volit až do 22 hodin večer. V sobotu bude možné hlasovat, stejně jako v prvním kole, od 8 do 14 hodin. Volební lístky tentokrát dostanou lidé až od členů volební komise. 
 

Foto Jan Luxík

Štítky senátní volby, obvod brno, Mikuláš Bek, Jaromír Ostrý, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Brno, Masarykova univerzita, Český rozhlas, Brno-střed, Bosonohy, Nový Lískovec, Starý Lískovec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná druhé kolo senátních voleb. V Brně se o mandát utká rektor univerzity a ředitel rozhlasu  |  Volby  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.