Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Závody trénuji na PlayStationu. A vyhrávám, říká Karel Hanika

Šlapáním do pedálů kola a horskými túrami v pyrenejských horách se na závodní sezonu připravoval sedmnáctiletý Brňan Karel Hanika. Po loňském vítězství v Red Bull Rookies Cupu přestoupil závodník do třídy Moto3. Tým od něj letos triumf nečeká. „Ani nechtějí, abych výsledky prožíval. Spíš si přejí, abych se postupně vypracoval,“ říká Hanika. Přesto na prvních testech ve španělském Cherezu zajel čtvrtý nejlepší čas.

Po přestupu jste si musel zvyknout na několik změn, tou hlavní bude asi motorka. Už jste se s ní sžil?

Stroj je určitě o hodně rychlejší, má větší výkon, také se na něm jinak sedí. Pomalu si zvykám. Hodně mi v tom pomáhá celý tým, se kterým jsem nesmírně spokojený.

Jak jste se na závody připravoval?

Část zimy jsem strávil v pyrenejských horách, kde jsme jezdili na kole a chodili na túry. Bylo to hodně psychicky i fyzicky náročné, ale věřím, že jsem zesílil, a do budoucna mi to pomůže.

V seriálu vás čeká několik nových tratí, nebojíte se neznámého prostředí?

Malý handicap tam asi bude, ale celkem rychle se okruhy učím. Navíc novou trať v Argentině nezná nikdo, což je pro mě výhoda. Závody také trénuji na PlayStationu, kde pravidelně vyhrávám.

Máte odhad, jak budete letos jezdit?

Předloni jsem začínal, takže ode mě nikdo nečekal zázraky. Loni už si zase všichni přáli vítězství. Letos se může stát cokoli. Záleží to jen na mně. Lidé z týmu ani nechtějí, abych ze začátku sledoval výsledky. Přejí si, abych se postupně vypracoval a na předních místech jezdil až příští rok. Já ale každý závod pojedu na maximum.

V neděli opět odlétáte do Španělska. Zvládáte časově náročnou přípravu skloubit se školou?

Abych pravdu řekl, ve druhém pololetí jsem se tam ukázal jen v pátek na tři hodiny. Vzdělání je pro mě však důležité a jsem rád, že mi na Gymnáziu Matyáše Lercha vycházejí vstříc a díky individuálnímu plánu se to pokouším zvládat. Budu se tam snažit chodit vždy v pauzách mezi závody dopsat testy, aby se mi to na závěr roku nenakupilo.

A stihnete si třeba udělat řidičský průkaz na auto?

Ještě jsem s ním nezačal, ale chtěl bych. Každopádně to není priorita. Když potřebuji, vždy mě někdo odveze. A do školy jezdím tramvají.

Autoři

Štítky PlayStation, závod, trénink, moto3, red, bull, rookies, cup, motogp, karel, hanika, rozhovor, zprávy, Brno, 2014, Karel Hanika, Red Bull, Matyáš Lerch, Španělsko, Argentina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Závody trénuji na PlayStationu. A vyhrávám, říká Karel Hanika  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.