Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Větrný Brněnský půlmaraton ovládli domácí závodníci

Větrné počasí se postaralo o kulisu třetího ročníku Brněnského půlmaratonu, který v sobotu 18. dubna odstartoval z náměstí Svobody. Do širšího centra jihomoravské metropole se i tak vydalo 2260 běžců a běžkyň.

Rok od roku rosteme, ale počasí si dnes vybralo svou daň a zůstaly nám desítky nevyzvednutých startovních čísel. Vítr navíc na některých místech komplikoval situaci na trati, i tak jsem ale s průběhem závodu velmi spokojený a rád, že zvítězili domácí běžci,“ řekl za organizátory ředitel závodu Aleš Čtvrtníček.

V Brně zůstala trofej pro nejrychlejšího muže půlmaratonské trati. V čase 1:10:18 si pro ni doběhl Martin Kučera hájící barvy VSK Univerzita Brno. „Je to pro mě první závod v sezoně a od začátku mi bylo jasné, že se dnes kvůli větru nedá běžet na nějaký dobrý čas. Na čele jsme se od začátku střídali s Danem Orálkem, kterému jsem poodběhl na konci prvního kola, a pak už dokončil závod sám,“ řekl v cíli vítěz, který při neúčasti keňských běžců zaostal za loňským rekordním časem Kiprotiche Saweho jen o 47 vteřin. Druhý Orálek na něj v cíli ztrácel rovnou minutu, třetí Jiří Čípa ještě o 15 vteřin více.
Bohužel se rozhodlo na devátém kilometru, kde mi trochu došla šťáva. Pak už jsem chtěl jen doběhnout. Cítil jsem ale únavu z minulého týdne, kdy jsem běžel 50km závod a o velikonocích 120 km v Holandsku. Na akci, kterou mám kousek od místa, kde bydlím, jsem ale nechtěl chybět,“ řekl v cíli druhý ultramaratonec Daniel Orálek.

I v ženské kategorii zvládla 21km distanci nejrychleji závodnice brněnského oddílu, za Moravskou Slavii startující Soňa Vnenčáková. Brněnskou desítku zase ovládl Patrik Sochor, a to časem 37 minut rovných. A do čtveřice domácích vítězů hlavních kategorií získala pohár na 10km trati i Alice Prokešová z AK Olymp Brno.

Hlavní masa běžců však byla z řad rekreačních sportovců. Své zastoupení mělo čtyřicet zemí světa, převážně však startovali hobíci z regionu, a to jak v kategorii jednotlivců, tak týmů a štafet. „Náš závod je regionální záležitostí, jako vesměs všechny půlmaratony. Za ty tři roky jsme se stabilizovali organizací i počtem účastníků, na kterém je vidět, že lidé jsou nám věrní a do Brna je to na naše závody táhne,“ dodal Čtvrtníček.

Hlavnímu závodu předcházel ještě Brněnský mini půlmaraton a Brněnská mini desítka, kterých se zúčastnilo osmdesát dětí. Podél trati také nechyběly stovky diváků, kteří přišli do centra Brna podpořit své favority. Do rytmu běžcům hrály i kapely a bubeníci podél trati. Atmosféru závodu si tak i přes rapidní ochlazení a větrné počasí užily v centru Brna tisíce lidí. Oficiální výsledky všech kategorií jsou zveřejněny na webu www.pulmaratonbrno.cz.

Tisková zpráva

Štítky půlmaraton, Brno, Daniel Orálek, VSK Univerzita Brno, Martin Kučera, Velikonoce, Nizozemsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Větrný Brněnský půlmaraton ovládli domácí závodníci  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.