Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jih Moravy už má špičkové rychlobruslařky! Přidají se hoši?

Historický úspěch z minulého víkendu, ve kterém v Zakopaném vybojovali rychlobruslaři, kteří prošli nebo procházejí základnou na jihu Moravy polovinu titulů mládežnických mistrů ČR, může mít pokračování. V nejbližších hodinách se ocitají ve velkých šancí Sára Pavlíčková z Brna a Eliška Dřímalová z Valtic.

Na dlouhém ledovém oválu ve Varšavě v sobotu a v neděli debutuje 17letá studentka brněnského Sportovního gymnázia Ludvíka Daňka Sára Pavlíčková ve finále Juniorského Světového poháru. Nastoupí v konkurenci 15 zemí od Kanady po Čínu po boku o rok mladší Natálie Kerschbaummayr na tratích 1500 m, 3 km a v závodě se společným startem.

Je obdivuhodné, že se do takové výkonnosti Sára probojovávala předchozí tři zimy nejčastěji v tréninku na nejstarším brněnském zimním stadionu na Vodově ulici. Dnes už bruslí tak rychle, že by tam při jízdě naplno nestíhala mezi hokejovými mantinely zatočit. Nejrychlejší bruslařky už jezdí v téměř padesátikilometrovém tempu…

V ještě pokročilejší šanci se dnes ocitá další Jihomoravanka na dlouhých nožích, 19letá Eliška Dřímalová. Zítra by mohla debutovat na seniorském mistrovství světa v Heerenveenu, po boku teď už 11násobné mistryně světa Martiny Sáblíkové, společně s juniorkou Nikol Zdráhalovou, v olympijské disciplíně Team pursuit, čili v závodě stíhacích trojic.

Reprezentační šéftrenér Petr Novák i Sáblíková o takový zítřejší premiéru se dvěma mladými po boku na MS hodně stojí. Děvčata si výborně rozumí, Sáblíkové by přitom ani nevadilo, že se sama v jejich zákrytu v trojici asi nadlouho neschová. Prostě – na závod se těší. Záležitost má jediný háček – trio ČR při kvalifikacích během zimy nasbíralo body, které ho řadí na 9. místo na světě. Tak teď musí do noci čekat, zdali některé soupeřky svůj zítřejší týmový start z nějakého důvodu nepotvrdí. Kouč Novák má informace, že by se tak mohlo stát…

Zatím poslední rodačkou z Jihomoravského kraje, která v rychlobruslení startovala na seniorském MS, je shodou okolností Martina Sáblíková. Protože se narodila roku 1987 v Novém Městě na Moravě. A to, stejně jako Svratka, kde se učila prvním rychlobruslařským krokům, patřilo tehdy správně pod Jihomoravský kraj. Tak jako bydliště mladších následovnic: Pavlíčkové Brno nebo Dřímalové Valtice.

Zajímavost: všechny zmíněné rychlobruslařky jsou zároveň členkami brněnské cyklistické stáje šéftrenéra Petra Nováka Novis TEAM, se Sáblíkovou tedy absovují i celou její cyklistickou přípravu k letním OH 2016 v Riu.

Eliška Dřímalová i Sára Pavlíčková se k rychlobruslařskému tréninku dostaly v mládežnickém centru v Brně. Další zájemci, bruslaři ve věku 10 - 14 let, se mohou přihlásit na tel. 731 656 834. Trénuje se podle metodiky nejúspěšnějšího trenéra v ČR za poslední desetiletí - Petra Nováka. Vzdálené bydliště, jak je zřejmé  na příkladu Elišky, není překážkou.

Tisková zpráva
 

Štítky Morava, rychlobruslař, Eliška Dřímalová, Česko, Brno, Valtice, Martina Sáblíková, Zakopane, Petr Novák, Sportovní gymnázium

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jih Moravy už má špičkové rychlobruslařky! Přidají se hoši?  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.