Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Grand prix jedou čtyři Češi - Abraham, Kornfeil, Popov a Hanika

Během závodního víkendu při Grand prix České republiky motocyklů v Brně se představí divákům mezi světovou elitou čtyři Češi. Na startovní rošt královské třídy MotoGP se postaví Karel Abraham, v Moto3 startují Jakub Kornfeil a Miroslav Popov a mezi nováčky v MotoGP Rookies Cupu jede Karel Hanika.

Historicky první český závodník v MotoGP Karel Abraham jezdí v královské kubatuře druhou sezonu. Po nevydařeném letošním startu do seriálu, který vyvrcholil pádem při testech v Aragonu a zlomeninou páté záprstní kosti, se vrátil na trať ve dvojici závodů v USA. V prvním z nich – na legendárním kalifornském okruhu Laguna Seca – se poprvé v letošní sezoně dostal do elitní desítky. V následujícím závodu v Indianapolis své letošní maximum vylepšil o dvě pozice a dojel osmý.

„Abajovi mohou v Brně skalní příznivci fandit především z tribuny D, kde se v neděli tradičně schází jeho fanklub," řekl ve středu mluvčí automotodromu Jiří Smetana. Populárního jezdce také bude možné potkat na zahajovací show, která se uskuteční ve čtvrtek odpoledne ve Vaňkovce v centru Brna.

Devatenáctiletý Jakub Kornfeil na velký úspěch v nové kubatuře Moto3 ještě čeká. Už dvakrát se mohl prát o místo na podiu, pokaždé ale jeho jízdu v čele závodu ukončil nešťastný pád. Letošním nejlepším Kornfeilovým výsledkem je osmé místo, naposledy jej zajel stejně jako Abraham v Indianapolis. Nejlepším výsledkem Kornfeila v kariéře je páté místo, které zajel před dvěma lety právě v Brně.

Sedmnáctiletý talentovaný Miroslav Popov pojede v Moto3. Poprvé na sebe upozornil loni při třech startech ve třídě do 125 ccm na divokou kartu. Zatímco jiní jezdci se v takových závodech pohybují spíš v poslední desítce, Popov dokázal dokonce posbírat i světové body. Nejlepším umístěním pro něj bylo třinácté místo z Misana, v Brně dojel sedmnáctý. Popov do bwin Grand Prix České republiky nastoupí jako náhradník zraněného Davida Webba za tým Mahindra Racing.

Šestnáctiletý Karel Hanika je letošním překvapením Red Bull MotoGP Rookies Cup, doplňkového šampionátu, který je považovaný za líheň talentů pro „dospělé“ závody Grand Prix. Talentovaný Hanika už čtyřikrát dojel na třetím místě. „Boduje díky dravému jízdnímu stylu, který mu zatím ale komplikuje cestu na nejvyšší stupínek. Tvrdé souboje mladého jezdce se soupeři totiž pro něj končí občas v kačírku,“ popsal dravý styl závodění Haniky mluvčí Masarykova okruhu. V Brně bude mít nyní poprvé šanci předvést se na domácí trati, kterou dokonale zná.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky Jakub Kornfeil, Karel Hanika, Miroslav Popov, Karel Abraham, Brno, Česko, Grand Prix, Mistrovství světa silničních motocyklů, Indianapolis, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Grand prix jedou čtyři Češi - Abraham, Kornfeil, Popov a Hanika  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.