Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Cyklista Bárta získal třetí časovkářský titul za sebou

Cyklista Jan Bárta se stal potřetí za sebou mistrem republiky v časovce. Ve Slavkově u Brna vyhrál před Petrem Vakočem a Zdeňkem Štybarem. Ze slovenských jezdců si na společném šampionátu vedl nejlépe Petr Velits, který v absolutním pořadí skončil druhý se ztrátou více než půl minuty na vítězného Bártu.

Devětadvacetiletý Bárta, který se chystá na Tour de France, zvládl 40 kilometrů za 55:38. Kyjovský rodák dominoval na trati od startu do cíle. Na všech mezičasech byl nejrychlejší a rozhodující půlminutový náskok na Velitse získal už v prvním ze dvou dvacetikilometrových okruhů. 

"Časovka byla v kopcovitém terénu hodně těžká. Jeden úsek byl hodně nebezpečný. Místo, kde se míjeli závodníci, nebyl vyznačen uprostřed kužely," řekl Bárta, který se snažil dojet minutu před ním startujícího Velitse. "Na dlouhé rovince jsem jej měl na dohled. Nepodařilo se mi to. Ale vyhrál jsem a jsem spokojen," dodal vítěz, který nasadil ostré tempo hned po startu. Snažil jsem se jet první část kmihem. Měl jsem malou krizi v začátku druhého okruhu, kdy mi tuhly nohy. Ale brzy jsem se z problémů
dostal," líčil Bárta.

Ze souboje o stříbro v českém šampionátu vyšel lépe Petr Vakoč, který byl po prvním okruhu o sedm sekund pomalejší než Štybar. Ve druhé polovině však zrychlil a manko umazal. Mistra světa v cyklokrosu nakonec předstihl o 31 sekund. 

Smůla potkala jednoho z favoritů Leopolda Königa, který stejně jako Bárta pojede Tour de France v dresu stáje NetApp-Endura. Zradilo ho elektronické přehazování a po deseti kilometrech svůj boj vzdal.

"Před startem mi přehazování šlo perfektně. Potkal mě smolný den, asi to bylo tím, že jsem měl startovní číslo třináct," smutnil König po předčasném konci. Do časovky vstupoval z plného tréninku, bez odpočinku. "Simuloval jsem si podmínky, které mě budou čekat před časovkou na Tour. Pocity po startu jsem měl úžasné. Cítil jsem rezervy, abych mohl zrychlovat. Čekal jsem na druhý okruhu, který jsem chtěl pořádně rozjet a hrábnout si na dno. Také proto, abych nemusel dva dny trénovat. Bohužel se to nepodařilo," dodal König.

Drama nabídl závod jezdců do 23 let. Nejlepší tři dělilo v cíli necelých pět sekund. Zvítězil David Dvorský o pouhých 84 setin sekundy před Michalem Schlegelem. Třetí v cíli Tomáš Zechmeister ztratil na vítěze 4,87 sekundy.

Zdroj: ČTK

Štítky Sport, cyklistika, silniční, ČR, časovka, muž, Jan Bárta, Zdeněk Štybar, Petr Vakoč, cyklista, Slavkov u Brna, Tour de France, Leopold König, Michal Schlegel, David Dvorský, Tomáš Zechmeister

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cyklista Bárta získal třetí časovkářský titul za sebou  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.