Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bazén Za Lužánkami se proměnil v závodiště dračích lodí

První den závodů ve vodním záchranném sportu Grand Prix Moravie 2015 je za námi. Odstartoval královskou disciplínou ČSOB POJIŠOVNA SERC - simulovaný závod schopnosti záchranáře reagovat na krizovou situaci

I letos organizátoři připravili unikátní a náročný scénář. Vodní záchranáři se v brněnském Městském plaveckém bazénu Lužánky po zaznění startovního gongu ocitli na festivalu dračích lodí, kde měli za úkol dohlížet na tuto atraktivní a stále populárnější zábavu. 

Finálové kolo dvou lodí se už chýlilo ke konci, ale u bójky nastala kolize. Jedna z lodí se převrátila s celou posádkou dvou desítek lidí. Někteří utonuli před příchodem záchranářů, další volali o pomoc. Situace byla o to dramatičtější, protože se nehoda odehrála těsně před jezem.

Před tuto nastalou situaci byly postaveny šestičlenné týmy, které musely co nejefektivněji zachránit tonoucí za pouhé 3 minuty a 15 sec. Námět nehody dračích lodí, která pro některé členy posádky skončila tragicky, vzešla ze skutečné události. V roce 2010 se v Malajsii u ostrova Penang srazila dračí loď s žáky střední školy s remorkérem. Na palubě lodi se bohužel nacházeli i neplavci, kteří neměli plovoucí (záchranné) vesty. Z 18 žáků se tehdy podařilo zachránit jen 12.

"Každý rok se snažíme inspirovat skutečnou událostí a udržet laťku vysoko. Vybrali jsme závody dračích lodí, protože jsou v Česku čím dál rozšířenější, a také proto, že v lodi je 22 členů posádky, a to už v případě nehody je považované za hromadné neštěstí. Když se převrhne taková naložená loď, tak má kolem 2,5 tuny, což je další přítěž pro zraněné i zachraňující," uvedl ředitel disciplíny ČSOB POJIŠOVNA SERC a náčelník Vladan Vlk.

Všechny týmy závodníků se k výzvě postavily statečně a s taktickou rozvahou. Jak jej hodnotili rozhodčí, kdo z nich dokázal nejlépe vyhodnotit situaci a využít záchranářských dovedností, to bude jasné až dnes večer na slavnostním gala večeru. "Včera v šatnách před disciplínou ČSOB POJIŠOVNA SERC byla sice cítit zdravá nervozita, ale závodníci se vzájemně podporovali. S celkovou atmosférou závodů jsem spokojený, účastníci si sportovní klání užívají," řekl ředitel závodu GPM Pavel Plavina.

V pátek se závodníci utkali ještě v individuální disciplíně CZECH STYLE Manikin Carry 50 m, kde prokázali jak plavecké, tak záchranářské zkušenosti. Jejich úkolem bylo plavat do poloviny bazénu (25 m), vylovit figurínu, která váží jako průměrný dospělý člověk 70 kg, a poté s ní plavat co nejrychleji ke druhému břehu. Hned první den závodu jsme se dočkali dvou rekordů, které překonali záchranáři z německé reprezentace - v seniorské kategorii mužů Danny Wieck a nejrychlejší ženou GPM se v této disciplíně stala Kerstin Lange.

Tisková zpráva

Štítky dračí lodě, Československá obchodní banka, Grand Prix, havárie, Danny Wieck, Malajsie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bazén Za Lužánkami se proměnil v závodiště dračích lodí  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.